Antena 3 CNN Actualitate DSP anunță epidemie de Norovirus. S-a aflat de ce sute de oameni din Râșnov s-au îmbolnăvit în ultima săptâmână

DSP anunță epidemie de Norovirus. S-a aflat de ce sute de oameni din Râșnov s-au îmbolnăvit în ultima săptâmână

Este epidemie de Norovirus în oraşul Râşnov, unde peste 140 de persoane s-au prezentat la medic, pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a informat, luni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

DSP anunță epidemie de Norovirus. S-a aflat de ce sute de oameni din Râșnov s-au îmbolnăvit în ultima săptâmână
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    26 Iul 2021   •   15:49

Potrivit DSP Brașov, persoanele bolnave s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.

"În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (...) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz - un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 - a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună.

De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov", a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritatea sanitară braşoveană a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Cum se manifestă infecția cu Norovirus, denumită popular "gripa stomacului"

DSP Braşov menţionează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular "gripa stomacului", deşi nu are nimic în comun cu infecţia gripală.

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Sute de oameni din Râşnov s-au îmbolnăvit în mod misterios în ultimele zile

Panică în rândul populației din orașul Râșnov, după ce aproximativ 200 de persoane s-au îmbolnăvit, săptămâna trecută.

Acestea au acuzat disconfrot și dureri de burtă și s-au prezentat la medicii de familie din substația de Ambulanță Râșnov, ori s-au dus direct la farmacie pentru a-și cumpăra medicamente.

Locuitorii bănuiau că motivul principal al aceste îmbolnăviri în masă, ar fi apa de la robinet. În decurs de șapte zile, numărul acestora depășește 200.

Multe dintre cazuri s-au tratat acasă, epuizând stocul farmaciei, de medicamente specifice afecțiunilor digestive, însă au fost și 11 cazuri mai grave care au solicitat ambulanța, care a transportat victimele la Spitalul de Boli Infecţioase.

Stând la rând la farmacie, o mămică, spune că are ambii copii bolnavi și că aceștia au avut dureri de burtă și stări diareice, dar și deshidratare. A venit la farmacie să ia antibiotic, deși nu a ajuns încă la medicul de familie, bănuiește că din cauza apei.

O altă doamnă spune că a avut o problemă cu soțul și a mers la dispensarul medical, iar acolo erau foarte mulți copii care așteptau la doctor, toți cu dureri de burtă, cred că este ceva de la apa potabilă.

Altă doamnă care așteaptă la rând la farmacie spune că fratele ei acuza dureri de burtă și greață și a venit să ia pastile. Deși nu aveau forme severe, aceștia au considerat că vinovată este calitatea apei.

 

×
Subiecte în articol: imbolnavit Rasnov epidemie Norovirus
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close