Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu s-a răzgândit! Guvernul ”îndulcește” ordonanța austerității

Marcel Ciolacu s-a răzgândit! Guvernul ”îndulcește” ordonanța austerității

Guvernul îndulcește ordonanța care prevedea tăierea a peste 200.000 de posturi de la stat. Premierul Marcel Ciolacu scade din numărul de posturi pe care intenționa să le elimine în urmă cu o lună.

Marcel Ciolacu s-a răzgândit! Guvernul ”îndulcește” ordonanța austerității
Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
de Vasile Marcu    |    22 Aug 2023   •   10:51

Cu o săptămână înainte de a merge la Bruxelles ca să convingă conducerea Comisiei Europene să permită României să depășească deficitul bugetar, premierul Ciolacu dă deja înapoi în privința reformei bugetare. Adică, exact acea reforma cu care vrea să convingă Comisia că Guvernul reduce cheltuielile statului. 

În urmă cu o lună, Ciolacu anunța eliminarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate. Doar că acum, surse din coaliția de guvernare spun că a revenit asupra numărului de posturi tăiate, care nu va fi nici pe departe atât de mare. Răzgândirea premierului vine după presiunile făcute de primari, președinți de consilii județene, de unde s-ar fi tăiat peste 50.000 de posturi, în urma seriei de proteste din Finanțe dar și revoltei foștilor parteneri de guvernare, cei din UDMR. 

Reorganizarea posturilor de la stat, prevazută în OUG, distruge Cultura, susținea Kelemen Hunor la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul. 

"Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. I-am cerut premierului să renunțe la aceste măsuri de austeritate. Pur și simplu să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul.", a mai spus Kelemen Hunor. 

Masurile referitoare la Cultură duc la dispariția a zeci de teatre, biblioteci județene sau muzee, la nivelul întregii țări, susțin și primarii. 

Încă nu este clar câte dintre cele 200.000 de posturi vor mai fi tăiate în condițiile în care Ordonanța austerității cuprinde excepții. Tăierile nu vizează Sănătatea, Educația și nici instituțiile din Sistemul de Siguranță Națională. 

Printre măsurile cuprinse în Ordonanța austerității este și cea care prevede reducerea cu cel puțin 20% a numărului de secretari de stat, reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale dar și din cabinetele prefecților și subprefecților. 

De asemenea, prevede reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8% din totalul angajaților, dar și desființarea funcției de șef de birou. 

Totodată, în companiile de stat va fi redus la jumătate numărul consilierilor din conducere. În plus, numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7. Si cuantumul indemnizațiilor acestora va fi redus la echivalentul a trei salarii medii brute. 

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close