Antena 3 CNN Actualitate Tăierea pensiilor militarilor, declarată ilegală de ÎCCJ. Procesul de recalculare continuă

Tăierea pensiilor militarilor, declarată ilegală de ÎCCJ. Procesul de recalculare continuă

 Tăierea pensiilor militarilor, declarată ilegală de ÎCCJ. Procesul de recalculare continuă
21 Ian 2011   •   13:09

Tăierea pensiilor militarilor este ilegală, au decis vineri judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au respins, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, informează Agerpres.

Judecătorii susţin că suspendarea hotărârii de Guvern prin care s-a decis recalcularea acestor venituri se aplică pentru toţi militarii, poliţiştii, jandarmii şi toate celelalte categorii de funcţionari publici cu statut special în rezervă.

Contactat de Antena 3, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Tiberiu Frăţilă, a declarat că procesul de recalculare continuă.


 


Hotărârea de Guvern, ilegală

Pensiile militare nu trebuie recalculate, iar judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat şi de ce. În primul rând, magistraţii pun sub semnul îndoielii legalitatea hotărârii de Guvern.

Legea în baza căreia s-a aplicat acestă hotărâre nu obligă niciun cetăţean să depună cereri de recalculare a pensiei, să solicite şi să depună acte doveditoare privind veniturile realizate.

De asemenea, nu sunt prevăzute sancţiuni pe care pensionarii le-ar suporta în situaţia în care nu depun aceste acte. Aplicarea hotărârii ar putea provoca pagube iminente care ar putea fi greu de acoperit de guvern mai târziu.



Decizia ÎCCJ, un act de dreptate

Reprezentantul Sindicatului Militarilor Disponibilizaţi, Valeriu Pricină, a caracterizat sentinţa ÎCCJ drept „un act de dreptate”. „Aşa trebuia interpretată sentinţa de la bun început", a declarat Pricină.

Întrebat dacă sentinţa ÎCCJ va opri recalcularea pensiilor, reprezentantul sindical a declarat: "Dacă suntem într-o Europă de drept şi într-un stat de drept, aşa ar trebui să se întâmple”.
 
Marş de protest al militarilor, pe 24 ianuarie

Recalcularea pensiilor militarilor a declanşat un scandal imens după ce foştii lucrători din armată s-au trezit cu veniturile diminuate. Şeful statului şi premierul susţin că pensiile militare nu scad în urma recalculării, ba chiar cresc în unele cazuri. 

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) urmează să participe, în 24 ianuarie, la un marş de protest în Bucureşti. Aceştia sunt nemulţumiţi de scăderea pensiei după recalculare şi de faptul că MApN, MAI şi SRI refuză să aplice hotărârile ICCJ.

×
Subiecte în articol: pensie militari
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close