Antena 3 CNN Actualitate Taiwanul denunţă incursiuni aeriene chineze în apropierea teritoriului său

Taiwanul denunţă incursiuni aeriene chineze în apropierea teritoriului său

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat miercuri că a depistat, în ultimele 24 de ore, 19 avioane de vânătoare chineze în zona taiwaneză de identificare aeriană, pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi Taipei.

Taiwanul denunţă incursiuni aeriene chineze în apropierea teritoriului său
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    01 Mar 2023   •   19:26

Conform Ministerului Apărării de la Taipei, citat de agenția Reuters, 19 avioane de vânătoare chineze de tip J-10 au pătruns dinspre sud-vest în Zona taiwaneză de identificare aeriană. Taiwanul a reacţionat prin mobilizarea unor avioane de interceptare, dar nu s-au înregistrat incidente.

Avioanele militare chineze nu au depășit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan şi nu au pătruns în spaţiul aerian taiwanez, ci doar în Zona de identificare aeriană.

Taiwanul este de mult timp un element care generează dispute în relațiile SUA-China, iar tensiunile privind insula guvernată democratic s-au amplificat în ultimele luni, în contextul în care Washingtonul a intensificat sprijinul politic şi militar pentru Taipei.

Beijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinez şi contestă vehement contactele Administrației separatiste de la Taipei cu Washingtonul, notează Mediafax. 

China vrea reunificarea cu Taiwanul şi a avertizat că va realiza acest lucru chiar prin utilizarea forţei, în caz de necesitate. Armata chineză a efectuat exerciții de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanților din SUA.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close