Antena 3 CNN Actualitate Tânăr infectat cu HIV, concediat din cauza bolii: M-au dezbrăcat şi mi-au făcut poze în baie (VIDEO)

Tânăr infectat cu HIV, concediat din cauza bolii: M-au dezbrăcat şi mi-au făcut poze în baie (VIDEO)

Tânăr infectat cu HIV, concediat din cauza bolii: M-au dezbrăcat şi mi-au făcut poze în baie (VIDEO)
10 Feb 2010   •   18:03

Un caz social a fost prezentat, miercuri, în cadrul emisunii "La Ordinea Zilei". Este vorba despre un tânăr de 23 de ani care a fost dat afară de la muncă după ce s-a aflat că are SIDA.

Ionuţ Raţiu a fost infectat cu HIV într-un spital, când avea doar 11 luni. Deşi a supravieţuit miraculos bolii sale, atitudinea celor din jur, inclusiv cea din mediul de afaceri, îl condamnă pe acesta la moarte.

Tânărul s-a angajat la o firmă de salubrizare dintr-un mall din Capitală, unde a reuşit să lucreze doar patru zile. După ce s-a aflat că este bolnav, el a fost dat afară. Cu forţa.

"Am revenit după două săptămâni tot la firma respectivă (...) Am vrut să aduc probe înregistrând ceea ce se vorbea acolo. Bodyguarzii m-au dezbrăcat, m-au băgat în baie jos, mi-au făcut poze şi au zis că acesta trebuie luat în considerare, când intră în mall să fie dat afară. Au zis că acesta e unul care s-a aruncat, pretindeau ei, de pe mall şi că nu trebuie să mai intre", povesteşte Ionuţ.



Tânărul nu a reuşit să termine decât opt clase. Impresionată de situaţia băiatului, o femeie s-a oferit să-l ajute şi l-a înscris la un liceu particular. Ionuţ îşi continuă acum studiile în speranţa că, în acest fel, se va putea integra într-o societate care nu a scăpat încă de prejudecăţi.

În situaţia lui Ionuţ se află multe alte persoane care sunt discriminate din diverse motive. Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Istvan Haller, există cazuri când femeile însărcinate sunt cele care cad victime indiferenţei angajatorilor.

"Am avut situaţii în care femei însărcinate au fost date afară de la locurile lor de muncă. Am avut cazuri când persoanele nu au fost angajate pe diferite criterii. Am avut foarte multe cazuri cu persoane infectate cu HIV care nu au fost acceptate la şcoli sau au suferit alte discriminări", a declarat Istvan Haller.

Sancţiuni pentru angajatorii care fac discriminări

"În legătură cu acest caz nu mă pot pronunţa, dar, cu siguranţă, în situaţia în care un angajator, pe criterii de discriminare, desfiinţează un contract de muncă, în momentul respectiv putem vorbi despre o discriminare", a mai spus preşedintele CNCD.

Dacă astfel de cazuri sunt dovedite, angajatorii pot fi sancţionaţi fie cu amenzi de până la 4.000 de lei, fie printr-o decizie judecătorească.

"Noi putem să aplicăm o amendă contravenţională. În cazul în care o persoană fizică a fost discriminată, atunci pedeapsa maximă este de 4.000 de lei. Însă persoana discriminată se poate adresa instanţei de judecată şi poate cere despăgubiri", a precizat Istvan Haller.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: HIV concediat mall
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close