Antena 3 CNN Actualitate Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Viiturile sunt imposibil de previzionat"

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Viiturile sunt imposibil de previzionat"

Ministrul Mediului a comentat, la Antena 3, situația inundațiilor din ultimele zile, înregistrate în România.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Viiturile sunt imposibil de previzionat"
Sursa foto: Agerpres
de Maria Zărnescu    |    28 Mai 2021   •   18:02

În ultimele zile, mai multe zone din țară, precum Bihor, Dolj sau Prahova au fost cuprinse de inundații. Tánczos Barna a explicat că viiturile nu pot fi previzionate cu exactitate, iar mesajele RO-Alert se emit doar în momentul în care este anunțat un cod roșu. Totodată, el a precizat că odată ce au emise codurile portocalii, autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice situație.

"Am vorbit cu colegii, acum o oră și jumătate, despre situația avertizărilor la nivel național, azi dimineața am avut un comitet interministerial de situații de urgență, o să mai avem o întâlnire la ora 19.00 seara.

Avem din minut în minut avertizări nowcasting care pleacă către primării, către ISU, de fenomene meteo care urmează. Avertizările hidrologice pleacă către primării, am făcut apel, către ISU, către colegii de la Apele Române să fie toată lumea în alertă.

Urmează o perioadă extrem de dificilă. Am anunțat și la nivelul Guvernului că o perioadă dificilă, urmează precipitații abundente, calități foarte mari, în anumite locuri, în anumite localități, pot fi precipitații neprevăzute, local înregistrându-se cantități extraordinar de mari.

Așa cum acum o săptămâna am avut un record în Bihor, situația se poate repeta, iar autoritățile trebuie să fie pregătite pentru intervenție", a explicat Tanczos Barna, la Antena 3.

Viiturile nu pot fi anunțate din timp

"Este imposibil să previzionezi o ploaie torențială locală. Avem aceste previzionări de la ANM, care vin pre regiuni. De foarte multe ori se întâmplă se emitem cod roșu și atunci ISU să emită acele avertizări RO-Alert, dar 30 l/mp nu înseamnă viitură imediată. Nu putem să dăm cod roșu de fiecare dată. Aceste viituri vin local și sunt imposibil de previzionat cu exactitate. Când ANM emite o avertizare cod portocaliu, autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină, dar este absolut imposibil să se cunoască cu exactitate când va veni viitura", a mai explicat ministrul.

Cod portocaliu de inundații în 16 județe

Hidrologii au emis un Cod portocaliu de inundații în 16 județe, până sâmbătă după-amiază. Sunt în pericol bazinele hidrografice Someş, Mureş, Timiş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret și Prut.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Someş, Mureş, Timiş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret și Prut.

De vineri ora 14.00 până duminică ora 14.00 este Cod galben de pe râuri din județele Bistriţa Năsăud, Cluj, Harghita, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Suceava, Iaşi, Vaslui și Botoşani.

Codul portocaliu a fost emis pentru intervalul vineri ora 14.00 – sâmbătă ora 14.00 pentur râuri din Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Harghita, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Covasna, Braşov, Argeş, Neamţ, Bacău, Botoşani şi Iaşi.

 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close