Antena 3 CNN Actualitate Tanczos Barna, vești bune pentru românii care vor să-și cumpere mașini electrice

Tanczos Barna, vești bune pentru românii care vor să-și cumpere mașini electrice

Aproape jumătate dintre români preferă maşinile electrice. Informatia apare intr-un studiu realizat de Deloitte pe vânzările de automobile în 2022, în 25 de ţări.

Tanczos Barna, vești bune pentru românii care vor să-și cumpere mașini electrice
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alex Nicodim
de Gabriel Dano    |    23 Mai 2022   •   18:49

Raportul arată că 46 dintre români ar cumpăra o maşină electrică sau hibridă. Cei mai mulţi ar prefera modelul hibrid pentru că nu avem destule surse de alimentare în ţară. Ca atare doar 7% ar alege un model strict electric.

Acum. dintre cei care preferă modelul ecologic, cei mai mulți ar face o astfel de achiziție pentru costurile reduse de alimentare, 49% ar fi sunt motivați de protecția mediului, 47% de sănătatea personală, iar 40% ar profita de stimulentele acordate de stat. Dacă e să facem o comparaţie cu alte ţări din Europa vom vedea că românii încă preferă într-un procent de 50% maşinile pe combustibili.

Există şi ţări unde procentul e mai mic. Cum ar fi de ex Spania 35% sau Italia cu 31%. Discutăm acest subiect cu domnul ministru al Mediului, Tanczos Barna. Bună seara, domnule ministru!

Tanczos Barna a explicat, într-o intervenție telefonică la News Hour with CNN, ce face Ministerul Mediului pentru a stimula vanzarea de automobile nepoluante.

"Pot să spun fără exagerare că acest interes și această creștere semnificativă a numărului de mașini electrice din România se datorează exclusiv programului Rabla Plus, pentru că acest sprijin de aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare mașină pur electrică este un avantaj semnificativ și practic prin triplarea bugetului față de acum un an de zile ministerul, prin AFM a asigurat o finanțare substanțială a trecerii la mobilitatea verde,

În paralel, ministerul finanțează și rețele sau stații de încărcare, acele stații care sunt realizate de primării. Am deschis o secțiune de depunere de solicitări pentru primării anul trecut, în decembrie. Aici am inclus toate primăriile, fără nicio excepție. Avem deja 491 de primării care au depus dosare de finanțare pentru o sumă de aproximativ 350 de milioane de lei.

În paralel vine și PNRR-ul care prin Ministerul Dezvoltării asigură creșterea numărului punctelor de încărcare cu aproximativ 15.000 de puncte în 4 ani de zile, deci vor veni și finanțarile din fondurile europene. Sunt convins că în câțiva ani de zile va fi o rețea dezvoltată pentru a face față solicitărilor", a spus Tanczos Barna.

Români care preferă maşinile hibrid/electrice:

- 46% români

sursă: Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study

De ce aleg românii maşini hibrid/electrice:

- 63% - costul alimentării

- 49% - protecția mediului

- 47% - sănătatea personală

- 40% - stimulentele acordate de stat

sursă: Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study

Europeni care preferă maşini pe combustie internă:

- România 50%

- Germania 49%

- Franța 48%

- Marea Britanie 47%

- Spania 35%

- Italia 31%

sursă: Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close