Antena 3 CNN Actualitate Țara cu cea mai ieftină benzină din UE | Cât costă benzina şi motorină în ţările de lângă România

Țara cu cea mai ieftină benzină din UE | Cât costă benzina şi motorină în ţările de lângă România

Ungaria și Malta sunt țările din Uniunea Europeană unde benzina și, respectiv, motorina au prețurile cele mai scăzute.

Țara cu cea mai ieftină benzină din UE | Cât costă benzina şi motorină în ţările de lângă România
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2022   •   15:30

Potrivit datelor platformei globalpetrolprices.com, valabile pentru începutul acestei săptămâni, un litru de benzină sau motorină se vindea în Ungaria cu 1,256 euro sau 6,21 lei.

Guvernul de la Budapesta a plafonat prețurile la combustibili.

În plus, este de notorietate apropierea de Moscova regimului patronat de premierul Viktor Orban.

Budapesta se opune, încă, adoptării celui de-al șaselea pachet de sancțiuni UE la adresa Rusiei, pachet care include embargoul impus petrolului rusesc.

Iar ministrul de externe ungar a anunțat la finele lunii trecute că Ungaria a adopta schema de plată cerută de Moscova pentru gazele naturale: deschiderea a două conturi la Gazprombank - unul în valută, celălalt în ruble, al doilea cont fiind utilizat pentru conversia sumei virate de importator în dolari sau euro.

 "85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu am ales noi situația", spunea, la momentul respectiv, ministrul Peter Szijjarto într-un interviu pentru CNN.

Cea mai ieftină motorină din UE, în Malta

Un litru de motorină în Malta costa, luni, echivalentul a 5,98 lei, cel mai ieftin preț la momentul respectiv în UE. Al doilea cel mai ieftin preț putea fi consemnat în Ungaria, echivalentul a 6,21 lei.

Conform datelor sursei citate, cu un preț pe litru de 8,82 lei, motorina în România este relativ scumpă, raportat la prețurile din țări precum Polonia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia sau Portugalia.

Cea mai scumpă motorină din blocul comunitar se vinde în Suedia și Finlanda: 10,84, respectiv 11,07 lei pentru un litru.

Ungurii, primii în UE la cea mai ieftină benzină

În Ungaria, un litru de benzină se vindea, luni, cu 6,21 lei, același tarif practicat pentru motorină.

Cu 8,13 lei pe litru, România a depășit, la prețul benzinei, state precum Bulgaria, Polonia și Slovenia.

La capătul de sus al prețurilor, Germania, Suedia și Finlanda afișează tarife care dau fiori: 10,36, 10,39 și, respectiv, 11,71 lei pentru un litru, în echivalent euro.

Benzina și motorina în Belarus, mai ieftine decât în Rusia

La o privire de ansamblu, evoluția prețurilor la benzină și motorină pe piața internă rusă a fost relativ stabilă.

Din februarie și până în prezent, prețul benzinei s-a mișcat într-un culoar îngust, de aproximativ 1/5 dintr-o rublă, tariful curent fiind de 51,7 ruble pentru un litru (sau 0,825 euro sau 4,08 lei).

La motorină, intervalul de variație a fost de 1,2 ruble, prețul actual ajungând la 52,99 ruble / litru (sau 0,846 euro sau 4,18 lei).

În Belarus, aliatul statornic al Rusiei și partener în Uniunea Rusia - Belarus, prețurile la ambele tipuri de combustibil sunt cu aproximativ o treime mai scăzute.

×
Subiecte în articol: benzina UE ruble gaz rusesc Moscova
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close