Antena 3 CNN Actualitate Taţii vor avea mai multe zile de concendiu la naşterea copilului. Anunţul făcut de Gabriela Firea

Taţii vor avea mai multe zile de concendiu la naşterea copilului. Anunţul făcut de Gabriela Firea

Taţii vor avea mai multe zile libere la naşterea copilului. Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa prin care se dublează durata concediului paternal.

Taţii vor avea mai multe zile de concendiu la naşterea copilului. Anunţul făcut de Gabriela Firea
Sursa foto: Gabriela Firea/Facebook
de Alina Tănase    |    26 Aug 2022   •   15:25

Guvernul adoptă astăzi ordonanţa de urgenţă prin care taţii vor beneficia de 10 zile de concediu la naşterea copilului în familie. În prezent, ei au dreptul la 5 zile libere.

De această măsură beneficiază toţi cei care au contracte de muncă, de management, de mandat sau contracte din activităţi sportive.

De o prelungire a concediului paternal beneficiază şi cei care lucrează în sistemul militar, de la 7 zile la 10.

O altă prevedere din ordonanţă menţionează că taţii care au absolvit cursuri de puericultură, adică de creştere şi dezvoltare armonioasă a copilului, au dreptul la o majorare a concediului cu 5 zile la naşterea fiecărui copil, şi nu doar la primul cum este în prezent.

Perioada maximă de concediu este de 15 zile. Angajatorii sunt obligaţi să aprobe concediul paternal. În caz contrar riscă o amendă între 4.000 şi 8.000 de lei.

De asemenea, în perioada concediului, angajatorul nu are voie să închidă contractul.

"Tații au un rol important în creșterea copiilor, în viața familiei. Din acest motiv, trebuie încurajați să se implice activ încă din momentul venirii pe lume a bebelușilor. Creștem numărul de zile de concediu paternal și le dăm posibilitatea taților să stea alături de nou-născuți minimum 10 zile.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este coinițiator al proiectului realizat de specialiștii din Ministerul Muncii. Îi mulțumesc colegului Marius Budăi pentru munca depusă pentru modificarea Legii concediului paternal. Mă bucur că acest demers a fost aprobat în ședința de Guvern de astăzi.

 Se extinde, astfel, perioada concediului paternal de la 5 zile la 10 zile, iar pentru tații care participă la cursuri de puericultură se mai acordă încă 5 zile.

 Pentru tatăl care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

 Tații vor beneficia de acest tip de concediu pentru fiecare copil, nu doar pentru primul născut așa cum era până în prezent.

 Eliminăm vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a taților în sistemul asigurărilor sociale de stat.

 Acordăm concediu paternal tuturor taților care au un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii.

 Concediul va fi plătit cu aceeași sumă pe care ar fi încasat-o dacă tatăl lucra în perioada respectivă.

 Se introduc sancțiuni pentru angajatorii care nu le acordă taților concediu paternal.

 Transpunem, astfel, în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor", a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

?‍?‍? Tații au un rol important în creșterea copiilor, în viața familiei. Din acest motiv, trebuie încurajați să se...

Posted by Gabriela Firea on Friday, 26 August 2022

 

×
Subiecte în articol: taţi zile concediu nastere copil Gabriela Firea
Parteneri
Florin Cîțu, la DNA! A dat primele explicații în dosarul vaccinurilor
x close