Antena 3 CNN Actualitate Taxa auto încasată ILEGAL va fi returnată şoferilor. Cum şi în ce condiţii vă puteţi lua banii înapoi

Taxa auto încasată ILEGAL va fi returnată şoferilor. Cum şi în ce condiţii vă puteţi lua banii înapoi

Taxa auto încasată ILEGAL va fi returnată şoferilor. Cum şi în ce condiţii vă puteţi lua banii înapoi
de O.P.    |    31 Oct 2012   •   12:16

Legea privind restituirea taxei auto încasată ilegal a fost publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Prin urmare, şoferii care au de recuperat diferenţa dintre suma plătită conform legislaţiei adoptate în iulie 2008 şi suma calculată potrivit legislaţiei intrate în vigoare la începutul acestui an pot face o cerere la direcţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Cu toate acestea, birocraţia asociată cu recuperarea unor sume de bani de la Fisc îi va determina pe şoferi să apeleze tot la instanţe, unde vor avea de altfel câştig de cauză automat.

ÎN CE CONDIŢII VĂ PUTEŢI PRIMI BANII ÎNAPOI?
ANAF precizează următoarele situaţii în care vă vor fi înapoiaţi banii:

  • Contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării.
  • Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată.
  • Contribuabilii care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.
  • Contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
  • ×
    Subiecte în articol: taxa auto
    Parteneri
    Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
    x close