Antena 3 CNN Actualitate TB: Lăsat în libertate, Hayssam ar putea încerca din nou să se sustragă urmăririi penale

TB: Lăsat în libertate, Hayssam ar putea încerca din nou să se sustragă urmăririi penale

TB: Lăsat în libertate, Hayssam ar putea încerca din nou să se sustragă urmăririi penale
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Aug 2013   •   23:00

Tribunalul Bucureşti motivează decizia de arestare preventivă a lui Omar Hayssam prin aceea că inculpatul a părăsit în mod fraudulos teritoriul României şi, lăsat în libertate, ar putea încerca din nou să se sustragă urmăririi penale şi i-ar putea influenţa pe ceilalţi inculpaţi, informează Mediafax.

TB a dat publicităţii joi motivarea deciziei prin care a dispus arestarea preventivă a lui Omar Hayssam, pe 2 august, în dosarul de delapidare şi înşelăciune.
   
Tribunalul Bucureşti a reţinut în motivare că Omar Hayssam a părăsit în mod fraudulos teritoriul României, iar prin atitudinea adoptată şi acţiunile întreperinse "a vizat sustragerea de la urmărire penală şi chiar de la judecată, prezenţa la acest moment nefiind voluntară".
   
"Aceste elemente converg, în egală masură, în a contura şi riscul repetării unei asemenea conduite în cazul în care nu s-ar dispune arestarea preventivă, existenţa unor mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea emise în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive nefiind de natură a înlătura un astfel de pericol", arată magistratul TB în motivare, menţionând că hotărârile definitive pot fi supuse unei căi extraordinare de atac sau procedurii care vizează rejudecarea după extrădare, reglementată de articolul 522/1 din Codul de procedură penală.
   
Magistratul care a decis arestarea preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul de delapidare a menţionat că, dacă sirianul ar fi lăsat în libertate, există riscul ca acesta să îi influenţeze pe ceilalţi inculpaţi.
   
"Instanţa apreciază că actele dosarului relevă şi riscul ca inculpatul să încerce să îi determine pe ceilalţi inculpaţi să dea declaraţii de natură a disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai (cumnatul lui Hayssam-n.r.) a declarat în cursul urmăririi penale că a fost influenţat în depoziţiile anterioare, de (...) inculpatul Omar Hayssam, care i-a cerut să nu dea declaraţii până nu discută cu el, spunându-i totodată ce anume să declare achetatorilor", se precizează în documentul citat.
   
Instanţa reţine de asemenea că lăsarea în libertate a lui Omar Hayssam reprezintă un pericol pentru ordinea publică.
   
"Faptele inculpatului, ca de altfel atitudinea sa de desconsiderare a valorilor sociale ocrotite, cu urmări nefaste asupra încrederii şi stabilităţii de care trebuie să se bucure mediul economic şi de afaceri, neurmate de o ripostă adecvată a societăţii  ar întreţine climatul infracţional şi ar echivala cu o încurajare tacită atât a făptuitorilor, cât şi a altor persoane la săvârşirea unor fapte similare, precum şi cu scăderea încrederii populaţiei în capacitatea de ripostă a statului", se mai arată în motivarea instanţei.
   
Omar Hayssam a fost arestat preventiv în dosarul de înşelăciune şi delapidare, potrivit deciziei luate, pe 2 august, de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost admisă propunerea în acest sens formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT
   
Aceeaşi măsură preventivă a fost luată în cazul lui Mohamad Omar - fratele lui Omar Hayssam.
   
Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

×
Subiecte în articol: Omar Hayssam Tribunalul Bucuresti
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close