Antena 3 CNN Actualitate Ţeapă pe banii americanilor. Companiile româneşti pot pune mâna pe contracte de 100 milioane dolari

Ţeapă pe banii americanilor. Companiile româneşti pot pune mâna pe contracte de 100 milioane dolari

Ţeapă pe banii americanilor. Companiile româneşti pot pune mâna pe contracte de 100 milioane dolari
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    21 Feb 2014   •   12:54

Americanii abia asteaptă să vină în România, iar lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu merg mai bine decât era planificat. Aşa se face că s-au pregătit contracte noi în valoare de până la 100 milioane de dolari, bani pe care pot pune mâna şi companiile româneşti. 


Prima încercare a adus pierderi importante unor societăţi după ce compania ilfoveană care le-a subcontractat lucrările a intrat în insolvenţă.
 
În 2012, oficialii români anunţau că au bătut palma cu americanii pentru construcţia bazei militare pentru scutul antirachetă chiar în ţara noastră, într-un sat din judeţul Olt. Pentru cei din domeniul construcţiilor, vestea a fost extraordinară. Adică bani de lucrări preliminarii pentru execuţia cărora românii aveau la dispoziţie opt luni.  
 
Competiţia a fost însă abandonată la scurt timp. După ce a subcontractat la alte companii, societatea câştigatoare a declarat insolvenţa, iar cei păgubiţi spun că totul a fost planificat şi se tem că nu îşi vor mai recupera banii. 
 
Deşi banii de la americani au venit aproape în totalitate, patronul susţine că nu şi-a plătit integral partenerii din cauza altor proiecte. 
 
Entuzismul a pierit repede şi acum aşteaptă rezolvarea situaţiei la masa creditorilor. Între timp, americanii anunţă că pregătesc şi alte proiecte pe bani buni.
 
În cursa pentru a doua tranşă de bani speră să poată intra şi compania din Ilfov, dacă va reuşi să îşi achite obligaţiile până atunci. 
 
Sistemul antirachetă terestru Aegis va fi adus în lunile următoare la Deveselu, de la o bază militară americană din statul New Jersey.

×
Subiecte în articol: Deveselu scut antiracheta bani
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close