Antena 3 CNN Actualitate Temperaturi-record pentru început de ianuarie în R. Moldova

Temperaturi-record pentru început de ianuarie în R. Moldova

Republica Moldova a înregistrat un record termic pentru luna ianuarie, astăzi, a transmis Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Temperaturi-record pentru început de ianuarie în R. Moldova
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    06 Ian 2022   •   15:13

Este pentru prima dată în toată perioada de observaţii a Serviciului Hidrometeorologic de Stat când în ianuarie se înregistrează +17,4 grade Celsius.

Valorile termice înalte de la începutul lunii ianuarie sunt provocate de mase de aer cald, care vin dinspre Africa de Nord, a transmis Ghenadii Roşca, şeful Direcţiei prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Aceste temperaturi sunt cu 15-16 grade mai ridicate faţă de norma pentru început de ianuarie, care ar trebui să oscileze între +1 şi +2 grade Celsius.

În următoarele şapte zile, temperatura aerului va coborâ. Pe parcursul zilei se vor înregistra de la -1 până la +5 grade Celsius. În perioada 8-13 ianuarie, se aşteaptă precipitaţii sub formă de formă de ploaie şi ninsoare.

Diferenţe uriaşe de temperatură, în România

După ce temperaturile din ultimele zile s-au situat în jurul pragului de 15 grade Celsius, în zilele următoare vor scădea semnificativ.

„Treptat, această masă de aer cald se va retrage și o masă de aer rece va avansa ușor spre zona țării noastre și va determina o scădere semnificativă a temperaturilor, o scădere de 10 sau poate peste 10 grade de la o zi la alta. 

Această masă de aer rece va fi resimțită pe parcursul zilei de mâine în jumătatea nordică a teritoriului, acolo unde maximele se vor situa între 3...8 grade Celsius. 

Vineri, vremea se va răci în toate regiunile, temperaturile vor ajunge la un normal al perioadei și ușor sub normal, astfel încât la nivelul întregii țări maximele se vor situa la 0...1 grad prin nordul sau centrul teritoriului, la cel mult 4...5 grade în sud. Cu alte cuvinte, răcirea va fi semnificativă. 

Minimele vor deveni negative în majoritatea regiunilor și cele mai scăzute valori în nordul și centrul teritoriului”, a transmis meteorologul Alina Șerban la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: temperaturi
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close