Antena 3 CNN Actualitate Ger cumplit în România. Temperaturi resimțite de minus 59 grade Celsius în masivul Ceahlău

Ger cumplit în România. Temperaturi resimțite de minus 59 grade Celsius în masivul Ceahlău

Ger cumplit în România. Temperaturi resimțite de minus 59 grade Celsius în masivul Ceahlău
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    05 Ian 2017   •   14:28

Temperaturile din masivul Ceahlău pot fi resimţite la valori de minus 59 de grade Celsius, a avertizat, joi, Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, într-un comunicat de presă remis Agerpres.

El a sfătuit turiştii să evite în aceste zile ascensiunile pe munte şi i-a avertizat că este interzis să staţioneze în vânt perioade care depăşesc 5 minute.

„Temperaturile prognozate vor fi de până la minus 23 de grade Celsius, iar viteza vântului va depăşi 80 de kilometri pe oră. În aceste condiţii, windchill-ul (temperatura resimţită de organism) se va situa în jurul valorilor de minus 59 grade Celsius, valori care se situează la limita dintre zona periculoasă şi cea foarte periculoasă, echivalentul codului roşu. Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este foarte limitat. Recomandăm turiştilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă. Este interzisă staţionarea în vânt pentru perioade ce depăşesc 5 minute. De asemenea, recomandăm să nu folosească trasee turistice cu expunere mare în vânt şi mai ales să nu efectueze deplasări după lăsarea serii, când temperaturile scad şi viteza vântului creşte simţitor”, a declarat Raul Papalicef.

Serviciul Salvamont Neamţ asigură permanenţa în bazele de salvare din staţiunea Durău şi cabana Dochia din masivul Ceahlău.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Salvamont temperaturi ger valori munte frig
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close