Antena 3 CNN Actualitate Tensiunea legată de exploatarea gazelor de şist nu se va stinge prea curând. Ce spune Florin Mihuţ, avocat specialist în drepturi europene

Tensiunea legată de exploatarea gazelor de şist nu se va stinge prea curând. Ce spune Florin Mihuţ, avocat specialist în drepturi europene

Tensiunea legată de exploatarea gazelor de şist nu se va stinge prea curând. Ce spune Florin Mihuţ, avocat specialist în drepturi europene
Sursa foto: Foto: empowernetwork.com
de S.T.    |    22 Oct 2013   •   23:34

Companiile care vor exploata gazele de şist din Europa vor trebui să respecte un pachet de legi stricte, scrie portalul european Euractiv citând o sursă din Comisia Europeană.

Bruxelles-ul urmează să adopte o serie de legi aplicabile la nivel european pentru prevenirea riscurilor de mediu şi sănătate provocate de exploatarea gazelor de şist.

Acestă tensiune legată de exploatarea gazelor de şist nu se va stinge foarte curând, a spus jurnalistul Radu Tudor, marţi, la Antena 3.

Potrivit acestuia, sunt încă foarte mulţi oameni care nu ştiu ce vrea să însemne această afacere de milioane de euro.

E bine pentru oameni? Pentru Guvern? E bine pentru companiile străine sau pentru bugetul de stat?

Surse oficiale de la Bruxelles vorbesc despre îngrijorarea cea mai mare a oamenilor şi anume afectarea pânzei freatice şi producerea cutremurelor.

Florin Mihuţ, avocat care are specializări în drept european şi în drepturile omului, i-a scris jurnalistului Radu Tudor pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist.

"O eventuală naţionalizare a resurselor naturale ale unui stat nu contravine în niciun fel dreptului european", scrie acesta.

Conform celor scrise de Florin Mihuţ, suveranitatea unui stat se exercită în interiorul frontierelor sale, la spaţiile terestru, aerian şi subteran.

"Aşadar, resursele naturale conţinute de subsolul teritoriului unui stat sunt proprietatea acelui stat care este liber să le decidă soarta. Uniunea Europeană este extrem de atentă la respectarea regulilor şi principiilor referitoare la libera concurenţă. Acest lucru nu presupune însă că orice agent economic poate veni pe teritoriul unui stat, ridicând pretenţii asupra proprietăţii sau exploatării resurselor sale".

×
Subiecte în articol: radu tudor Gaze de sist Bruxelles
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close