Antena 3 Actualitate Teodor Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist

Teodor Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist

17 Mar 2011   •   11:24
Teodor Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist
Sursa foto: Foto: Intact Images
Ministrul de Externe al României, audiat de Comisia de Politică Externă din Senat, a făcut o declaraţie referitoare la mesajul premierului maghiar Viktor Orban. Teodor Baconschi este de părere că afirmaţiile primului-ministru al Ungariei nu conţin nici un fel de „referire iredentistă”.

Orice derapaj care încalcă viziunea noastră, Constituţia României,unitatea terirorială şi suveranitatea trebuie sancţionat, susţine ministrul de Externe. În cazul dat, după analiză, mesajul premierului maghiar nu conţinea nici un fel de referire de natură iredentistă. Viktor Orban nu vorbea de autonomie, de Ardeal sau de Transilvania, a mai precizat Baconschi.

Şedinţa de dezbatere a moţiunii de cenzură, care a avut loc miercuri după-amiază, a fost întreruptă din cauza unui scandal pe tema mesajului trimis de premierul Viktor Orban.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei declaraţii de condamnare a afirmaţiilor făcute de premierul Ungariei referitoare la independenţa teritorială. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus. Potrivit lui Puiu Haşotti, discursul premierului maghiar "a jignit naţiunea română şi istoria noastră naţională".


Marţi, un alt incident a atras atenţia opiniei publice. Locuitorii din Miercurea Ciuc au avut parte de un "spectacol" neobişnuit. În centrul oraşului, Csibi Barna, un funcţionar în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita, dar cunoscut mai ales ca fiind unul dintre liderii grupării extremiste Garda Secuiască, a organizat un spectacol în care o păpuşă de paie cu chipul lui Avram Iancu a fost judecată şi condamnată la moarte prin spânzurare de un tribunal, sub acuzaţiile de crimă împotriva umanităţii şi genocid. 
 


Aceasta este traducerea mesajului trimis de premierul Viktor Orban:

"Stimaţi concetăţeni! Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. 

Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm.

Am înfiinţat Ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii. Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute".

×
Subiecte în articol: Teodor Baconschi MAE Viktor Orban

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close