Antena 3 CNN Actualitate Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi-a făcut prima apariţie publică după ce DNA a anunţat că îl urmăreşte penal | Av. Adrian Cuculis: "Nu se va întâmpla nimic în acest dosar!"

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi-a făcut prima apariţie publică după ce DNA a anunţat că îl urmăreşte penal | Av. Adrian Cuculis: "Nu se va întâmpla nimic în acest dosar!"

Teodosie, arhiepiscopul Tomisiului, şi-a făcut prima apariție publică, astă seară, la scurt timp după ce procurorii DNA anunțat că îl urmăresc penal într-un dosar de cumpărare de influență.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   18:07

Antena 3 CNN a difuzat imagini cu înaltul prelat participând la un eveniment organizat de municipalitate, de Sfântul Nicolae, în localitatea constănțeană Ovidiu.

"De aceea aprindem lumini, pentru că El, cel ce trebuie să se nască, a venit să aducă lumină lumii, că este Dumnezeu adevărat, cum îl numim în crez.

Lumină din lumină!

De aceea, avem nevoie de aceste luminițe", a spus Teodosie, la microfon, în mijlocul unui auditoriu format, în principal, din persoane tinere, care se uitau în sus, către o ţintă care nu apare în cadru şi care ar putea fi chiar luminițele invocate de Înalt Prea Sfinția sa.

Citește și: ÎPS Teodosie, prima reacţie despre ancheta DNA: "Se fac niște verificări. Nu există probe"

Adrian Cuculis: "Nu se va întâmpla nimic după acest dosar!"

"În economia unui dosar, strângerea de probe se face în mod loial. Felul în care s-a deschis acest dosar este neloial. Faptul că s-a trecut imediat la calitatea de suspect (a lui Teodosie, n.r.) mi-a ridicat niște semne de întrebare şi, bineînțeles, nu poți să dai declarații până nu vezi actele de urmărire penală.

Am discutat cu ÎPS Teodosie chiar înainte de emisiune şi poziția este următoarea: sigur că o infracțiune cum este cea de cumpărare de influență a fost destul de lesnicioasă pentru cei care au făcut acel material. El a fost prezentat în mod public, și atunci nimeni nu putea fi tras la răspundere.

Acolo e vorba despre un preot sau fost preot care avea contracte cu episcopii şi arhiepiscopii şi care, probabil, la un moment dat, nu a mai primit niciun fel de contract şi s-a gândit că e bine să facă lucrul acesta. Timpul va trece şi ne va arăta că nu se va întâmpla nimic în acest dosar, oricât ar încerca oamenii aceștia să scoată ceva, cum că s-ar fi întâmplat în neregulă", a spus, la Antena 3 CNN, avocatul Adrian Cuculis, care-l reprezintă pe Teodosie.

Ce spune DNA despre urmărirea penală a ÎPS Teodosie

Potrivit procurorilor DNA, "în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte".

Conform DNA, la discuție ar fi participat și un alt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri cum să se desfășoare "înțelegerea" respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale față de suspecții:

  • Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
  • P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență",

a precizat instituția citată.

Investigația DNA a fost precedată de apariția în spațiul public al unui material realizat de Recorder.

Un reportaj filmat cu camera ascunsă de un fost preot care se dă drept om de afaceri arată cum acesta din urmă îl abordează pe Teodosie și îi propune să aducă la Arhiepiscopia Tomisului suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20%.

Fostul preot ar fi urmat să rețină comisionul de 20%.

În imaginile Recorder, Teodosie pare să accepte propunerea, afirmând că "e mană cerească pentru noi".

Arhiepiscopul Tomisului îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu consilierul său pentru a discuta detaliile, inclusiv cele legate de plata comisionului de 20%.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close