Antena 3 CNN Actualitate Teorie șocantă după atacul cu bombă asupra procurorului-șef din Bulgaria, în care ar fi implicat un român | "Atentatul ratat" ar urma să-l facă și mai puternic pe Ivan Gheșev

Teorie șocantă după atacul cu bombă asupra procurorului-șef din Bulgaria, în care ar fi implicat un român | "Atentatul ratat" ar urma să-l facă și mai puternic pe Ivan Gheșev

O teorie apărută în urma atacului cu bombă asupra procurorului-șef din Bulgaria sugerează că lucrurile merg dincolo de o răzbunare a unei grupări de crimă organizată.

de Cristi Popovici    |    02 Mai 2023   •   11:02

Bomba a explodat în timp ce coloana motorizată în care se afla Ivan Gheșev tranzita un drum împădurit, în apropiere de Sofia.

Gheșev (foto) s-a plâns recent de faptul că ar fi fost amenințat de o grupare infracțională din care făcea parte și un român. El a enumerat atunci mai multe nume, inclusiv al românului, și a indicat că acestea aparțin unor membri ai organizației criminale.

În urma atacului de duminică, premierul Bulgariei a convocat, luni, toate serviciile din Ministerul de Interne. Urmează să fie trași la răspundere toți șefii serviciilor care ar fi putut, cumva, să preîntâmpine acest atentat.

Citește și: Atentat în Bulgaria, care l-a vizat pe procurorul general: "Bomba era clar menită să ucidă"

"Singurul lucru care i-a ferit de moarte pe Ivan Gheșev și pe membri familiei sale a fost faptul că aceștia circulau într-o mașină blindată. Gheșev tocmai se întorsese dintr-o vizită de lucru în Ucraina și ar fi trebuit să predea mașina blindată și să își continue traseul cu o mașină civilă.

El a păstrat însă timp de încă o zi mașina blindată, pentru că luni a fost 1 mai, zi de sărbătoare și la bulgari. Tot ieri, nivelul de securitate din jurul procurorului-șef a fost unul mai scăzut și, spun anchetatorii, a reprezentat ocazia perfectă pentru cei care au organizat acest atentat.

Corespondent Antena 3 CNN: "Atentatorii cunoșteau programul procurorului-șef, chiar dacă acesta și l-a schimbat în ultimul moment"

În mod evident, atentatorii știau programul și traseul procurorului general, chiar dacă Gheșev și-a schimbat agenda în ultimul moment: el ar fi trebuit să plece, ieri, în Turcia, dar a decis să mai rămână o zi în țară pentru a participa la o întrunire a procurorilor în apropiere de Sofia. 

Atentatorii au plasat dispozitivul cu trei kilograme de TNT într-o curbă unde mașinile încetinesc. În urma exploziei, blindajul mașinii a rezistat iar cei din interior au scăpat cu viață.

În Bulgaria, circulă în prezent două teorii cu privire la explozia căreia i-a supraviețuit procurorul general Ivan Gheșev.

Există teoria oficială, potrivit căreia procurorul-șef al Bulgariei a fost vizat de un grup mafiot, din care ar face parte și un român.

Corespondent Antena 3 CNN: "Există o teorie care spune că atentatul este, de fapt, o înscenare"

Există, de asemenea, teoria neoficială, vehiculată la nivelul redacțiilor publicațiilor din Bulgaria. Această teorie face apel la faptul că numele lui Gheșev a fost vehiculat în mai multe scandaluri iar incidentul de luni este menit să-i redea prestigiul de luptător anti-corupție.

În Bulgaria, în anumite medii, Gheșev este considerat, de fapt, protector al crimei organizate iar în anii din urmă au avut loc chiar proteste de stradă în care i s-a cerut demisia (foto interior).

Pornind de la aceste elemente, teoria neoficială spune că tentativa de asasinat ar fi o înscenare, în urma căreia imaginea publică a procurorului-șef să aibă de câștigat.

Supraviețuind acestui atac, el ar urma să capete competențe sporite și să devină un personaj-cheie și mai puternic în ecuația instituțională de la Sofia", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.

Foto interior: protest anti-guvernamental la Sofia, la care s-a cerut demisia procurorului-șef bulgar Ivan Gheșev, 17 octombrie 2020

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close