Antena 3 CNN Actualitate Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România

Şedinţa de urgenţă de la Guvern s-a încheiat. Oficialii au anunţat ce restricţii se vor introduce în România, după ce au fost confirmate două cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    05 Dec 2021   •   15:33

Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat pe Ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi pe alţi oficiali implicaţi în rezolvarea crizei sanitare.

Nicolae Ciucă a anunţat încă de aseară că va dispune primele măsuri pentru a limita răspândirea virusului.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut declaraţii după ședința convocată duminică de premier, după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Rafila: "Persoanele nevaccinate intră în carantină când vin în ţară"

"Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală urmează sa fie carantinare timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătorie, vor intra in carantina timp de 14 zile", a declarat Alexandru Rafila.

Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puțin 48 de ore înainte.

România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară, din 20 decembrie.

Măsurile au fost anunțate de ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat Raed Arafat.

Aşadar, persoanele din afara UE care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile.

Persoanele care vin din spațiul UE vor trebui să prezinte certificatul verde, iar persoanele nevaccinate care vin din zona roșie intră in carantină timp de 10 zile. Persoanele nevaccinate și care nu prezintă un test făcut cu 72 de ore înainte intră în carantină 14 zile, a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Arafat: "Cine intră în ţară trebuie să completeze formularul de localizare"

Formularul de localizare a pasagerilor va trebui completat de toate persoanele care intră în România, din UE sau din afara uniunii.

Introducerea formularului va fi precedată de o stategie de comunicare, a anunțat Raed Arafat.

"Formularul de localizare a pasagerului sau PLF, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrarea în aeroporturi şi unde, persaoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă şi să îl prezinte la graniţă pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular", a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Pentru creșterea numărului de persoane vaccinate, Guvernul va face apel la autoritățile locale și va înființa centre mobile de vaccinare care vor merge în zonele rurale unde există doritori.

Luni CNSU va discuta noile măsuri, urmând a fi apoi supuse votului, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close