Antena 3 CNN Actualitate The Guardian: Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate

The Guardian: Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate

The Guardian: Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    16 Ian 2012   •   21:51

Clasa politică românească trebuie să se reconecteze la realitate, ”cererile protestatarilor din România sunt politice și au nevoie de un răspuns politic serios” scrie un editorial The Guardian.

Editiorialistul Cristin Cercel analizează situația din România și identifică o problemă majoră a politicienilor. El susține că atunci când cetățenii unei țări caracterizate de apatie s-au mobilizat să protesteze în stradă, politcienii Puterii îi ignoră, în timp ce Opoziția nu reușeste să le ofere sprijin.

"În cei 22 de ani de la înlăturarea regimului Ceauşescu, economia de piaţă şi privatizările au devenit soluţii pentru vindecarea tuturor problemelor, soluţii invocate de aproape toţi politicienii care s-au aflat la putere în România. Preşedintele Traian Băsescu, care este la putere din 2004, este unul din principalii avocaţi ai diminuării influenţei statului în numeroase domenii - cel mai recent, în sistemul de sănătate. (...) Proiectul de Lege a sănătății a provocat demisia lui Raed Arafat, un oficial de stat extrem de popular”, scrie editorialul, explicând că demisia întemeitorului SMURD a condus la proteste în toată țara. ”România, apatică politic, țara lipsei de proteste, a redescoperit demonstrațiile de stradă peste noapte”.

”În fața opoziției sociale, Băsescu a anunțat vineri că proiectul de lege ar trebui retras. Totuși, președintele a manifestat un incredibil nivel de aroganță (...) interpretând opoziția publică față de privatizarea sistemului sanitar drept opoziție față de îmbunătățirea lui, demonstrând o lipsă a legăturii cu realitatea”, remarcă editorialistul The Guardian.

"Starea de nemulţumire în legătură cu actuala clasă politică este ceea ce îi împinge pe oameni să iasă pe străzi. Dar ar fi o greşeală să ne gândim că protestele sunt îndreptate doar împotriva lui Băsescu şi a Guvernului. (...) Reticenţa opoziţiei de mobilizare a manifestaţiilor reflectă o lipsă de încredere în întreaga clasă politică", scrie în The Guardian.

Nici reacțiile violente în limbaj ale ministrului de Externe sau a senatorului democrat-liberal Iulian Urban nu au fost trecute cu vederea. ”Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, a vorbit despre protestatari numindu-i, pe blog, produsul <>, în timp ce senatorul Iulian Urban, un alt blogger democrat-liberal a sugerat că cei care nu sunt de acord cu proiectul de lege sunt <>”.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close