Antena 3 CNN Actualitate Cum se schimbă fumatul. O vizită la fabrica IQOS din Elveția

Cum se schimbă fumatul. O vizită la fabrica IQOS din Elveția

Cum se schimbă fumatul. O vizită la fabrica IQOS din Elveția
13 Feb 2018   •   12:14

Țigările clasice ar putea deveni cândva o amintire. Când? E greu de spus. Dar e dorința declarată a șefului unuia dintre marii producători mondiali de produse din tutun, Philip Morris. "Ambiția noastră este să convingem toți fumătorii adulți care intenționează să fumeze în continuare să facă trecerea la produsele de fumat fără fum cât se poate de rapid", afirmă André Calantzopoulos, CEO Philip Morris International SA.

Numai că drumul pare încă lung și costă enorm. O demonstrează ultimii 20 de ani de încercări și cele trei miliarde de dolari investite de companie, cea care a organizat recent o deplasare la fabrica de țigări pe bază de vapori din Neuchatel, Elveția, pentru mai mulți jurnaliști și bloggeri din România. Și nu e vorba doar despre banii investiți, ci și de mai bine de 400 de experți în știință și sănătate publică, totul într-un efort pentru a dezvolta un produs despre care oficialii PM susțin că ar fi mult mai puțin dăunător sănătății decât țigările clasice, cele fumate prin ardere.

Situat pe marginea unui lac care taie răsuflarea și care poartă același nume precum al orășelului de ceva mai mult de 30.000 de locuitori, Centrul de Cercetare și Dezvoltare este locul în care se crează și testează toate noile produse fără ardere ale companiei. O clădire de sticlă situată lângă fabrica în care se produc atât țigările clasice, cu fum ale companiei, dar și noile țigări cu vapori, IQOS cu Heets, fabricate de anul trecut și în România.

Încălzire, nu ardere

Aceasta este rețeta prin care noile produse ar fi semnificativ mai puțin dăunătoare sănătății consumatorilor decât cele clasice, consumate prin ardere. Explicația: fumul de țigară conține circa 6.000 de compuși, din care mulți sunt recunoscuți ca fiind dăunători, iar majoritatea se formează prin arderea tutunului. Reducerea temperaturii reduce și numărul de astfel de compuși, deci mai puține pericole: o reducere de 90-95% a compușilor carginogeni, a factorilor citotoxici și genotoxici, dar și reduceri substanțiale a expunerii la monoxidul de carbon, benzen, acroleină și butadeină, potrivit studiilor derulate de companie conform standardelor internaționale.

Cu un marketing agresiv, firesc pentru un produs nou, oficialii PM anunță rezultate impresionante în Japonia și Coreea de Sud (probabil și pentru că sunt două țări mai dezvoltate high-tech), dar și pe celelalte piețe în care au intrat cu acest produs, cu aceeași țintă declarată: convertirea consumatorilor de la produse cu fum, la cele cu vapori.

Hop-ul american

În SUA, Philip Morris încearcă să convingă FDA ( Food and Drug Administration ) că noile sale țigări cu vapori sunt mai puțin dăunătoare sănătății decât cele clasice. Luna trecută, un comitet consultativ a recomandat FDA să respingă deocamdată aceste susțineri. FDA nu este obligată să țină cont de recomandarea comitetului și urmează să decidă lunile viitoare dacă aprobă sau nu vânzarea acestui produs, cu sau fără această recunoaștere a riscului scăzut pentru sănătate, scrie New York Times.

Europenii sunt mai puțin sceptici

Dacă americanii sunt mai sceptici, în Europa, autoritățile par mai favorabile țigărilor electronice cu vapori. Zilele trecute, o importantă instituție guvernamentală, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie, a dat publicității un raport în acest sens.

Potrivit documentului, acest fumat cu țigări cu vapori presupune riscuri considerabile mai mici pentru sănătate decât fumatul clasic.

Mai mult decât atât, potrivit oficialilor britanici, țigările electronice ar putea contribui la scenariul în care cel puțin 20.000 de britanici să renunțe în fiecare an complet la fumat. Totuși, mulți fumători încă cred că țigările cu vapori sunt la fel de periculoase precum cele cu ardere, iar 40% dintre fumători nu au încercat niciodată o țigară electronică. În egală măsură, mai puțin de 10% dintre britanici știu că cele mai multe probleme de sănătate cauzate de fumat nu sunt provocate de nicotină.

Studiile arată totodată că preocupările legate de faptul că e-țigările sunt calea mai facilă prin care tinerii se apucă de fumat sunt fără temei în condițiile în care rata fumătorilor în Marea Britanie în rândul tinerilor continuă să scadă.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close