Antena 3 CNN Actualitate Timpul rămas până la o eventuală decizie de mutare a ambasadei din Israel, mai scurt decât s-ar fi bănuit

Timpul rămas până la o eventuală decizie de mutare a ambasadei din Israel, mai scurt decât s-ar fi bănuit

Timpul rămas până la o eventuală decizie de mutare a ambasadei din Israel, mai scurt decât s-ar fi bănuit
Sursa foto: foto: Agerpres
20 Mai 2018   •   19:15

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că în maximum o lună ar putea fi finalizată analiza privind eventuala mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Întrebat duminică, la Parlament, dacă a fost începută analiza privind mutarea ambasadei, Meleşcanu a răspuns: "Da, sigur. E o chestiune extrem de simplă. Pe fiecare temă vedem care sunt avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei. (...) Pe partea (...) securitară am încheiat, prin consultările pe care le-am avut cu alte organisme. Acum ne concentrăm pe celelalte chestiuni, economice, sociale şi juridice".

Totodată, chestionat dacă există un orizont de timp pentru finalizarea analizei, Meleşcanu a precizat: "Da, sigur, e un orizont de timp rezonabil, probabil va fi în maximum o lună de zile".

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că în chestiunea eventualei mutări a ambasadei trebuie să existe un mesaj coerent al României.

"Poziţia noastră este foarte clară. Avem nevoie de o analiză pe care o facem pentru a ajunge la o decizie care să fie prezentată decidenţilor politici, astfel încât să avem un mesaj coerent din partea României în legătură cu această temă. (...) Ce ne interesează în această etapă este să avem un mesaj coerent ca ţară membră a Uniunii Europene, după care sigur că ne vom consulta şi cu Bruxelles-ul, cu aliaţii noştri strategici", a arătat Meleşcanu.

Referitor la afirmaţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi la cele ale reprezentanţilor Guvernului şi ai PSD în această chestiune, ministrul Meleşcanu a spus: "Puncte de vedere are toată lumea, mai ales oamenii politici au dreptul să exprime idei şi să aibă puncte de vedere. Ceea ce din partea noastră se cere, ca organism de specialitate, este să le oferim argumente pentru punctul lor de vedere, că, altfel, fiecare dintre noi sigur că are o anumită înclinaţie spre o soluţie sau spre cealaltă. Noi nu credem că asta trebuie să se facă pe baza unor înclinaţii pe care le avem, ci pe baza unei analize foarte serioase".

Totodată, Meleşcanu a precizat că analiza realizată pe acest subiect va fi prezentată "tuturor decidenţilor politici", adăugând că nu poate să spună ce s-a constatat în partea de securitate din analiza care a fost finalizată.

"Nu pot să mă antepronunţ, pentru că decizia nu trebuie să fie luată doar pe un element sau pe altul. Trebuie să fie o decizie care se referă la ansamblul avantajelor şi dezavantajelor. (...) Evident că există riscuri şi din punctul de vedere al securităţii şi din alte puncte de vedere. Trebuie să vedem în ce măsură ele sunt reale sau doar la nivelul nostru de percepţie şi de analiză", a arătat Meleşcanu.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe a spus că este "o chestie normală" chemarea ambasadorului palestinian din România.

"E o chestie normală. Orice stat are dreptul să recheme ambasadorii spre consultare în Capitală. Din punctul nostru de vedere este o practică curentă. În ceea ce ne priveşte, dorim ca, în continuare, însărcinatul nostru cu afaceri la Ramallah, pe lângă palestinieni, să-şi continue activitatea. (...) Tocmai într-o perioadă când sunt foarte multe probleme care se discută despre Palestina, eu cred că cea mai bună contribuţie a unui ambasador este să stea în ţara în care este numit şi să caute soluţii, să prezinte argumente, pentru că până la urmă şi ei au argumentele lor de care trebuie să ţinem cont", a menţionat Meleşcanu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Teodor Meleşcanu Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close