Antena 3 CNN Actualitate Tinerii se implică: Less Hate, More Speech!

Tinerii se implică: Less Hate, More Speech!

Tinerii se implică: Less Hate, More Speech!
22 Apr 2016   •   15:03

Cunoaștere, Iubire, Prietenie, Acceptare, Empatie, Înțelegere, Toleranță, Comunicare!

Pentru cei 200 de elevi din toată țara care au participat la activitățile proiectului Less Hate, More Speech - Tinerii se implică! acestea nu sunt doar cuvinte frumoase. Le-am descoperit împreună sensul, în încercarea noastră de a combate hate speech-ul, printr-un discurs bazat pe toleranță și respect.

Povestea Less Hate, More Speech - Tinerii se implică! a început la inițiativa Median Research Centre (MRC) și a Asociației Educ și a implicat, în perioada martie 2015 - aprilie 2016, elevi și profesori coordonatori din 10 școli și licee, dar și conducerea acestora. Colegiul Dobrogea – Castelu, Colegiul Național Costache Negruzzi – Iași, Colegiul Național George Coșbuc București, Liceul Teoretic Marin Preda – Odorheiu Secuiesc, Liceul Teoretic Petru Rareș – Feldioara, Școala Gimnazială Elina Basarab – Herăști, Școala Gimnazială Grozești – Grozești, Școala Gimnazială Ion Jalea – Constanța, Școala Gimnazială Nr. 77 București, și Școala Gimnazială Radu Vodă – Fetești sunt cele 10 școli care s-au alăturat demersului nostru de combatere a discursului instigator la ură.

A fost cu adevărat o muncă în care s-au implicat toți elevii  și care a început cu găsirea numelui fiecărei echipe: Ad Rem, Zidul Insultelor, Câștigătorii, Prietenie, No Hate Team, Cavalerii Mesei Dialogului, Speak Out, Flower Power, Observatorii, Petru Rareș.

Adina Cristea (lucrător de tineret) și jurnaliștii Theodor Jumătate și Ionuț Iordache (de la Gazeta Sporturilor) au mers în cele 10 școli unde au susținut ateliere de educație non-formală. Am văzut împreună cum să recunoaștem hate speech-ul și cum îl putem combate, atât în mediul online, cât și în cel offline. Antrenați de echipa de proiect, elevii au organizat apoi propriile mini-evenimente în plan local, promovând comunicarea bazată pe toleranță și respect.

Cele 10 echipe și-au desemnat apoi reprezentanții - câte 4 din fiecare echipă - care, alături de profesorul coordonator, au participat la o Olimpiadă pe tema proiectului. Competiția și distracția au fost la înălțime - la propriu și la figurat - în tabăra care a avut loc între 15-18 aprilie la Tohanul Nou, lângă Bran.

Proba decisivă pentru stabilirea câștigătorilor a fost campionatul de moderare a comentariilor online. Mai bine de 3 ore elevii au avut de recunoscut elemente de hate speech și de propus o metodă de acțiune asupra comentariilor reale (din păcate)  primite de către jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor. Dincolo de premii și distracție, cel mai mare câștig a fost că ne-am descoperit pe noi înșine și că am aflat cât de mult(e) putem face împreună. Am învățat unii de la alții o mulțime de lecții valoroase. Și ne-am promis să ne implicăm în continuare, tot împreună, și în alte proiecte, la fel de frumoase.

Pentru că povestea #‎LessHateMoreSpeech #‎TineriiSeImplica nu s-a terminat. Abia începe!:) Te invităm și pe tine să faci parte din ea! Află mai multe despre noi pe site-ul tineriiseimplica.openpolitics.ro

Proiectul Less Hate, More Speech – Tinerii se implică!, derulat de MRC – Median Research Centre (promotor) în parteneriat cu Asociaţia Educ şi implementat în perioada martie 2015 – aprilie 2016, a beneficiat de o finanţare de 81,214.97 euro din care 73,064.13 euro (89,96%) reprezentând finanţare nerambursabilă din grantul SEE 2009-2014 şi 8,150.84 Euro (10.04%) -  co-finanţare asigurată de MRC şi Asociaţia Educ. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close