Antena 3 CNN Actualitate Toamna aduce ulei și mai scump pentru români | Lista alimentelor care vor avea prețuri mai mari decât acum

Toamna aduce ulei și mai scump pentru români | Lista alimentelor care vor avea prețuri mai mari decât acum

Seceta va aduce un nou val de scumpiri. Este avertismentul fermierilor care au culturile distruse. Porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai afectate.

Toamna aduce ulei și mai scump pentru români | Lista alimentelor care vor avea prețuri mai mari decât acum
Sursa foto: Pixabay.com/tumisu
de Gabriel Dano    |    10 Iul 2022   •   10:44

Din acest motiv, un litru de ulei ar putea costa cu până la 5 lei mai mult. Din toamnă, pe lista scumpirilor se numără și laptele, carnea, dar și legumele. Zona Vrancea este cea mai afectată de arșiță, spune ministrul agriculturii, Petre Daia, care va merge astăzi și în județul Neamț să vadă culturile pârjolite.

Chiar dacă va ploua, în unele locuri culturile nu mai pot fi salvate, afirmă ministrul, care susține că de vină este lipsa de investiții în sistemele de irigații.

"În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații.

Această situație a determinat pe mulți fermieri să nu poată să folosească sursa de apă care există în mod natural, neavând posibilitatea prin sistem ea să fie pompată și să ajungă la rădăcina plante. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută", a declarat Petre Daea.

Scumpiri record la gaze | Prețurile au crescut cu 50% în ultimele trei luni

Scumpiri record la gaze în ultimele luni. Preţurile au crescut cu 50% numai în ultimele trei luni.

A fost înregistrată o creştere record a preţului la gaze. Românii plătesc cu 50% mai mult, preţul la gaze, decât în urmă trei luni.

Preţul gazului a ajuns să coste între 161 - 180 euro/ MWh.

Asta însemnă că acum plătim de 7,5 ori mai mult decât acum 6 luni şi de peste 11 ori mai mult, faţă de ianuarie 2021.

Specialiştii avertizează că am putea avea cea mai dificilă iarnă a generaţiei noastre.

"Sunt cifre destul de dramatice. Analiza noastră relevă că suntem într-o perioadă destul de delicată și, din păcate, de la momentul realizăriii sale, prețul a continuat să crească. Am depășit 180 (n.r. 180 de euro pentru un MWh) astăzi.

Suntem nu departe de vârfurile de peste 200 (n.r. de euro), înregistrate imediat după invazia Ucrainei. Cred că răspunsul ține de disponibilitatea și capabilitatea resurselor publice, deci a statului, de a acoperi niște facturi.

Cineva suportă acest cost. Că este populația directă acum sau că este statul, adică populația României în viitor prin îndatorare, cineva va suporta. Dar cred că se va ajunge la un mix și pentru categoriile vulnerabile sper că va exista un mix sufiecient de confortabil încât să nu vedem evoluții dextrem de dureroase", a declarat pentru Antena 3, Claudiu Cazacu, analist economic.

×
Subiecte în articol: ulei scumpiri
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close