Antena 3 CNN Actualitate Toate proiectele POSDRU aflate în implementare, luate la bani mărunţi de Ministerul Muncii

Toate proiectele POSDRU aflate în implementare, luate la bani mărunţi de Ministerul Muncii

Toate proiectele POSDRU aflate în implementare, luate la bani mărunţi de Ministerul Muncii
Sursa foto: Foto: Telegraph.co.uk
23 Mai 2012   •   17:40

Toate proiectele din POSDRU aflate în implementare vor fi verificate, iar procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor, inclusiv cele salariale, vor fi revizuite, informează Mediafax.
   
Guvernul a aprobat, miercuri, Planul de măsuri preliminare pentru POSDRU propus de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în vederea remedierii deficienţelor constatate în acest program, a anunţat, miercuri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
   
Măsurile care vor fi luate în regim de urgenţă vizează verificarea tuturor proiectelor aflate în implementare prin personalul existent şi prin externalizare, revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ şi la faţa locului), revizuirea procedurii de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale) şi în funcţie de recomandările auditorilor, securizarea şi îmbunătăţirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU şi modificarea procedurilor de lucru, precum şi semnarea protocoalelor operaţionale.
   
Planul adoptat de Guvern prevede şi măsuri privind conflictul de interese şi pentru managementul neregulilor.
   
Ministerul Muncii a precizat că, în prezent, în cadrul POSDRU sunt 2.468 de contracte de finanţare aprobate, din care 1.035 cu valori de până la cinci milioane de euro, 184 sunt contracte de finanţare aferente schemelor de ajutor de stat, 1.210 au valori de până la 500.000 de euro şi 39 sunt contracte de asistenţă tehnică finanţate în cadrul axei 7.
   
"Rambursările efectuate de Autoritatea de Management către beneficiari sunt în valoare de circa 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 29,77 la sută din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007-2013.  Sumele rambursate de către Comisia Europeană sunt de aproximativ 220 milioane euro, reprezentând un grad de absorbţie de 6,34 la sută, din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007 - 2013", se arată în comunicatul MMFPS.
       
Autoritatea de Management pentru POSDRU a început remedierea şi implementarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Audit prin rapoartele de audit de sistem aferente anilor 2009, 2010 şi 2011.
 
În urma reevaluării, Autoritatea de Audit a acordat o opinie favorabilă Autoritaţii de Management pentru POSDRU în Raportul transmis Comisiei Europene în data de 5 martie 2012. 

Principalele probleme semnalate la închiderea misiunii de audit de către reprezentanţii Comisiei Europene se referă la deficienţe majore în procedura de evaluare a proiectelor şi la deficienţe în verificările de management efectuate în scopul rambursării cheltuielilor către beneficiari.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close