Antena 3 CNN Actualitate Tolo.ro. Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din ţara mea care rămân fără tratament!”

Tolo.ro. Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din ţara mea care rămân fără tratament!”

Tolo.ro. Medic român din Germania: ”Refuz să prescriu medicamente exportate din Est pentru că nu vreau să fac rău pacienților din ţara mea care rămân fără tratament!”
28 Feb 2017   •   09:22

În fiecare zi, tiruri speciale cu medicamente pornesc din România către Germania. Sunt plătite cu banii jos.

”Trec pe la depozitele marilor distribuitori și fiecare își adaugă paleții”, povestește un om care exportă medicamente.

În România, unele pastile inovative costă la jumătate față de UE, pentru că marile firme le dedică pacienților români, respectând puterea mai mică de cumpărare.

500 de milioane de euro este valoarea anuală a exportului de medicamente din România, conform studiilor interne ale distribuitorilor. Dar distribuitorii, cei câțiva mari și sute de alte firme mai mici, întorc medicamentele în Occident. Fiecare tir înseamnă mai puține tratamente în România.

Medicamentele ajung în depozite din Vest, unde sunt reetichetate în limba țării unde vor fi repuse în farmacii, la prețul de acolo, mult mai mare.

În alte cazuri, pe grabă, nici măcar nu se mai schimbă limba de pe cutie, ci doar prospectul din interior.

Profitul? Din diferența de preț se fac, în România, sute de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor mai multor studii interne deținute de distributori.

”Banii cumpără protecție politică pe fiecare firmă și, mai ales, cumpără nonintervenția statului în rezolvarea problemei”, spune un distribuitor.

Continuarea, pe Tolo.ro.

×
Subiecte în articol: tolo.ro Catalin Tolontan medicamente medic UE
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close