Antena 3 Actualitate Peste 1000 de tone de deșeuri neconforme venite din Bulgaria au fost descoperite în Portul Murfatlar

Peste 1000 de tone de deșeuri neconforme venite din Bulgaria au fost descoperite în Portul Murfatlar

de Adelina Miron    |    09 Iun 2021   •   14:01
Peste 1000 de tone de deșeuri neconforme venite din Bulgaria au fost descoperite în Portul Murfatlar Politia de Frontieră Română

Două șlepuri cu motor încărcate cu peste 1.000 de tone deșeuri care veneau din Bulgaria și urmau să fie descărcate în Portul Constanța au fost depistate de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în Portul Murfatlar.

”În data de 08.06.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, s-au deplasat în Portul Murfatlar unde au efectuat un control asupra mărfurilor transportate cu  două șlepuri motor, sub pavilion România. Acestea transportau 1.060 de tone mărfuri declarate ca deșeuri metalice provenite din R Bulgaria ce urmau a fi descărcate în Portul Constanța, pentru o firmă de pe raza municipiului București care efectua activități de import în România.”, se arată într-un comunicat de presă emis de Poliția de Frontieră. 

Documentele întocmite pentru deșeurile transportate erau neconforme, au descoperit autoritățile după percheziții. Navele transportau pe lângă deșeurile înscrise în acte și multe alte tipuri de deșeuri. 

”În urma verificării documentelor, s-a constatat că acestea sunt întocmite neconform, fiind declarate mai multe coduri de deșeuri feroase. Verificările au fost realizate şi fizic asupra compartimentelor marfă, fiind descoperit faptul că, pe lângă tipurile de deşeuri înscrise în acte, erau amestecate şi deșeuri de plastic, ambalaje carton, cauciuc, ebonită, deșeuri electrice, motoare cu ardere internă ce conțin lubrifianți și uleiuri, filtre ulei folosite, acumulatori - baterii, piese auto cu componente din cauciuc.”

În consecință, comisarii Gărzii de Mediu au trimis încărcătura neconformă înapoi în Bulgaria. 

Aproximativ 3.600 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în România, în 2021

Poliția de Frontieră Română precizează că numai în acest an au fost identificate 64 de cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia. Aproximativ 3.6000 de tone de deșeuri neconforme au fost oprite la intrarea în România. 

”În anul 2021, au  fost identificate 64 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.600 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

Dintre aceste cazuri, 23 au fost înregistrate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, fiind descoperite, în total peste 3.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:

  • În P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea - aproximativ 1.900 tone deşeuri.
  • În Portul Murfatlar - 1.000 tone.
  • În P.T.F. Negru Vodă - 45 de tone.
  • În P.T.F. Vama Veche - aproximativ 100 de tone.

Alte 42 de cazuri au fost identificate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, unde au fost descoperite peste 630 de tone de astfel de deşeuri. In ceea ce priveşte punctele de trecere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la P.T.F. Giurgiu (365 tone), dar şi la P.T.F. Călăraşi (144 tone), P.T.F. Turnu Măgurele (97 tone) şi P.T.F. Zimnicea (25 tone).

Şi la I.T.P.F. Iaşi, în P.T.F. Albiţa, a fost înregistrat un caz de deşeuri de aluminiu, în cantitate totală de 20 de tone.”, se mai precizează în același comunicat

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close