Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt Dragoș Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia, românii din top 5 cei mai bogaţi în 2023 alături de Ion Ţiriac şi Daniel Dines

Cine sunt Dragoș Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia, românii din top 5 cei mai bogaţi în 2023 alături de Ion Ţiriac şi Daniel Dines

În top 5 al afaceriștilor cu cele mai mari averi din România se mai află, alături de Ion Țiriac și Daniel Dines, Dragoş Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia.

Cine sunt Dragoș Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia, românii din top 5 cei mai bogaţi în 2023 alături de Ion Ţiriac şi Daniel Dines
Sursa foto: Zuma Press / CéZaro De Luca / Hepta
de Laura Dinu    |    20 Noi 2023   •   16:03

Cine este Dragoș Pavăl (1,7 miliarde de dolari)

Dragoș Pavăl este românul care, alături de fratele lui, Adrian Pavăl, a investit în bricolaj, mizând pe dorința românilor de a-și renova sau construi locuințele. Mai exact, Dragoș Pavăl este fondatorul Dedeman. Investiția acestuia nu s-a oprit însă la lanțul de magazine de bricolaj, ci s-a extins, cumpărând participații – mai mari sau mai mici - și în companii precum Promateris, Alro Slatina, Transelectrica, Purcari, Cemacon sau Farmacia Tei.

Dedeman a reuşit să ajungă, în 2023, la aproape 30 de ani de la fondarea businessului, la o rețea de circa 60 de magazine, timp în care companii străine precum Praktiker, Bricostore, BauMax sau OBI au intrat şi ieșit de pe piața locală.  

Averea lui Dragoș Pavăl a crescut, astfel, la 1,7 miliarde de dolari, aflându-se pe locul trei în topul celor mai bogați români, imediat după Ion Țiriac, și pe locul 1724 în topul bogaților lumii. 

„Astăzi, am atins stadiul în care ne permitem să visăm cu ochii deschiși. Visuri cu capital de risc, extinderi geografice ambițioase şi diversificare. Insomniile sunt prelua­te cu sete de noua generație. Iar noi suntem norocoși că îşi doresc să se implice şi să con­tinue să viseze“, spunea Dragoş Pavăl, potrivit Ziarul Financiar.  

Fratele lui Dragoș Pavăl, Adrian Pavăl, se află pe locul cinci în topul afaceriștilor români cu cei mai mulți bani, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.  

Cine este Ion Stoica (1,2 miliarde de dolari)

Pe locul 4 se află Ion Stoica, cu o avere de 1,2 milioane de dolari. Totodată, acesta este pe locul 2287 în topul bogaților lumii, potrivit forbes.com.  

Ion Stoica are 58 de ani, este cofondator Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administrație.  

Miliardarul a absolvit Universitatea Politehnică din București și a absolvit un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.  

În anul 1996 a plecat în Statele Unite pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania.

În prezent, Stoica este profesor în cadrul Universității Berkeley din California şi conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituției.  

Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anyscale (2019), mai scrie Ziarul Financiar.  

Cine este Matei Zaharia (1,2 miliarde de dolari)

Pe același loc cu Ion Stoica se află Matei Zaharia, în vârstă de 38 de ani, tot cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, fost elev al lui Ion Stoica.

Matei Zaharia, chief technologist la Databricks, este acum profesor-asistent în computer science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley.  

La 24 de ani, Zaharia, alături de Ali Ghodsi, actualul CEO şi cofondator al Databricks, erau implicaţi în realizarea Spark Apache, un instrument software utilizat pentru procesarea volumelor mari de date. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close