Antena 3 Actualitate Toți șoferii români trebuie să știe asta! Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România

Toți șoferii români trebuie să știe asta! Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România

de Maria Sabu    |    14 Iul 2020   •   16:00
Toți șoferii români trebuie să știe asta! Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România
Sursa foto: Pexels

Vin noi reglementări pentru șoferii români. Registrul Auto Român pune în vedere că începând cu 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România.

Mașinile cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara UE și nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.

Iată ce trebuie să știți despre statutul legal al autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă și cum se poate primi CIV

Regulamentul prin care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse individual în România pot primi CIV este precizat clar în Reglementările RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificările și completările ulterioare. 

La “Sistemul de direcție” din Capitolul IV, se stipulează că: “Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Deci, dacă se ține cont de prevederile legale, RAR este în măsură să acorde CIV unui autovehicul care are volanul pe partea dreaptă, dar se încadrează în aceste excepții.

Încă un punct legat de  RNTR 7 este cel referitoare la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive: “Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”.

Concret, dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la RAR după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă și postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close