Antena 3 CNN Actualitate Tradiţii în a doua zi de Paşte. Maramureşenii sărbătoresc "Udătoriul" (VIDEO)

Tradiţii în a doua zi de Paşte. Maramureşenii sărbătoresc "Udătoriul" (VIDEO)

Tradiţii în a doua zi de Paşte. Maramureşenii sărbătoresc "Udătoriul" (VIDEO)
Sursa foto: udatoriu
20 Apr 2009   •   12:18

A doua zi de Paşte continuă şirul tradiţiilor şi obiceiurilor. Sunt, de altfel, tradiţii care s-au transmis din bătrâni şi sunt păstrate cu sfinţenie, în satele româneşti. În comuna maramureşeană Şurdeşti obiceiul udătoriului este aşteptat cu nerăbdare de săteni.

În fiecare an, obiceiul Udătoriului dă un farmec deosebit sărbătorilor pascale, iar oamenii se pregătesc din vreme pentru ca ceremonia să se desfăşoare aşa cum cere tradiţia.

Termenul de "udător" sau ?udătoriu? - provine de la obiceiul agrar străvechi care presupunea că sătenii să îl ude pe cel mai vrednic gospodar al satului, adică pe cel care a ieşit primul la arat. Încă de dimineaţă sătenii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare s-au pregătit pentru a participa la ceremonialul care presupune mai multe etape.

La ritualul Udătoriului iau parte oameni veniţi din mai multe localităţi, dar şi străinii care au ales să-şi petreacă minivacanţa de Paşte în Maramureş.





În a doua zi de paşte, tradiţiile diferă de la o zonă la alta a ţării. În Moldova, oamenii au mers dimineaţă la slujba specială dedicată acestei zile. După aceea, din nou acasă pentru a lua masa împreună cu falimia.

Localnicii din Gura Humorului şi-au luat straiele de sărbătoare şi au mers cu sufletele deschise la mânăstire pentru a asista la slujba din a doua zi de Paşte. Conform tradiţiei, după slujbă oamenii merg acasă pentru a lua masa alături de întreaga familie. Zilele de petrecere nu se încheie aici, pentru că localnicii din Gura Humorului vor sărbători şi mâine.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Maramureș
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close