Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu a promulgat legea prin care procurorii DNA, judecătorii CCR şi alţi demnitari vor primi locuinţe de serviciu de la stat

Traian Băsescu a promulgat legea prin care procurorii DNA, judecătorii CCR şi alţi demnitari vor primi locuinţe de serviciu de la stat

Traian Băsescu a promulgat legea prin care procurorii DNA, judecătorii CCR şi alţi demnitari vor primi locuinţe de serviciu de la stat
de M.T.    |    27 Dec 2013   •   10:24

Funcţia şi privilegiile merg mână în mână. Este şi cazul judecătorilor Curţii Constituţionale, şefului DNA, procurorului şef şi altor magistraţi cu funcţii de conducere, precum şi secretarilor de stat. Aceştia vor primi locuinţe de serviciu de la RA-APPS, plătite din bani publici.

Li s-a dat acest drept în baza unei legi modificată pe sub masă de Parlament şi promulgată săptămâna trecută de Traian Băsescu. Asta, deşi Guvernul promitea la începutul anului restrângerea categoriilor de persoane cu acces în imobilele de patrimoniu la primii oameni în stat şi miniştri.

În luna martie, Guvernul a dat ordonanţă de urgenţă prin care aveau dreptul să primească locuinţă de serviciu de la stat numai o categorie restrânsă de persoane.

Numai că, odată ajunsă în Parlament, ordonanţa lui Victor Ponta a fost transformată radical. De la ei putere, deputaţii au extins dreptul la locuinţă de serviciu pentru o serie de bugetari.

„Admir generozitatea parlamentarilor. Aş fi preferat să fie generoşi de la ei, nu de la mine, de la Guvern”, a fost reacţia lui Victor Ponta.

În urma reacţiei premierului şi a opiniei publice, în vară, aleşii au încuiat legea într-un sertar. Însă, la final de an, au operat în tăcere aceleaşi modificări la o ordonanţă mai veche a Cabinetului Boc.

Legea revizuită a fost promulgată înainte de Crăciun de Traian Băsescu.

Potrivit noului act normativ, în casele de protocol pot sta cu chirie membrii Guvernului, secretarii şi subsecretarii de stat, consilieri de conturi, precum şi cei care ocupă funcţii asimilate acestora.

În plus, vor putea cere casă de la RA-APPS procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora. Adică, toţi şefii DNA, dar şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La rândul lor, judecătorii Curţii Constituţionale, preşedinţii şi vicepreşedinţii de tribunale, curţi de apel sau judecătorii, dar şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe vor putea solicita locuinţe de serviciu plătite de stat.

Costurile chiriei pentru toate aceste categorii de persoane vor fi suportate din bugetul instituţiilor la care lucrează în limita unui plafon stabilit prin lege.

În ciuda promisiunilor ultimelor trei Guverne de a reduce cheltuielile RA-APPS şi implicit pierderile produse la bugetul de stat, Regia rămâne una dintre instituţiile care absoarbe anual milioane de euro.

Numai pe finalul acestui an, RA-APPS a alocat la Bucureşti şi Vâlcea peste 1,5 milioane lei pentru combustibil pentru centralele termice. Alţi 250.000 de lei au fost puşi la bătaie pentru înlocuirea arzătoarelor şi cazanelor centralelor termice a vilelor din Neptun. 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta RA-APPS
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close