Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu a renunţat la Poliţia Rutieră şi Jandarmerie pentru asigurarea protecţiei (VIDEO)

Traian Băsescu a renunţat la Poliţia Rutieră şi Jandarmerie pentru asigurarea protecţiei (VIDEO)

Traian Băsescu a renunţat la Poliţia Rutieră şi Jandarmerie pentru asigurarea protecţiei (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Sep 2010   •   17:25

Preşedintele Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participarii unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest, informează Mediafax.

Surse oficiale au menţionat că decizia a fost luată în contextul participării unor angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor la un marş desfăşurat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Serviciile din subordinea MAI implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP.

IGPR şi Jandarmeria Română nu mai asigură protecţia preşedintelui. Poliţia Capitalei nu a primit nici o înştiinţare

Atât Inspectoratul General al Poliţiei Române, cât şi Jandarmeria au fost informate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor despre faptul că structurile Poliţiei nu vor mai face parte din dispozitivul de protecţie a preşedintelui României.

"Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este împuternicit să facă următoarele precizări: Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost informat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor despre faptul că structurile Poliţiei Naţionale nu vor mai face parte din dispozitivul de protecţie al preşedintelui României", se arată într-un comunicat al IGPR, citat de Mediafax.

În plus, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3, într-o intervenţie telefonică, că instituţia pe care o reprezintă a primit, sâmbătă, o informare din partea MAI prin care i se făcea cunoscut faptul că nu va mai participa la acţiuni de protecţie a preşedintelui României.

Poliţia Capitalei nu a fost înştiinţată despre decizia preşedintelui Traian Băsescu de a renunţa la serviciile Ministerului Administraţiei şi Internelor, însă dacă este cazul, poliţiştii care îl însoţesc în coloana oficială vor fi relocaţi, a declarat Christian Ciocan, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat că la serviciul care se ocupă de paza coloanelor oficiale ale preşedintelui, premierului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului sunt angajaţi aproximativ 30 de poliţişti.

El a precizat că Poliţia Capitalei nu a fost informată oficial privind decizia preşedintelui Traian Băsescu, dar că, în cazul în care şeful statului ia o asemenea hotărâre, poliţiştii care păzesc coloana sa oficială vor fi relocaţi pe alte posturi disponibile în cadrul aceluiaşi serviciu.

SPP nu va prelua activităţile realizate de instituţiile din subordinea MAI

SPP se va achita în continuare de obligaţiile care îi revin, conform legii, în ceea ce priveşte asigurarea pazei şefului statului, dar nu va prelua şi activităţiile realizate de instituţiile din subordinea MAI, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al SPP Bogdan Onea, informează Mediafax.

"SPP îşi va respecta atribuţiile în ceea ce priveşte protecţia şefului statului, conform legii, însă în nici un caz nu va prelua alte atribuţii", a declarat Onea, referindu-se la decizia şefului statului de a renunţa la serviciile din subordinea MAI implicate în măsurile privind securitatea sa.

5.000 de poliţişti au protestat, vineri, în faţa Guvernului din cauza reducerilor de salarii care nu le permit  să trăiască decent. După câteva ore, furioşi că nu-i bagă nimeni în seamă, au plecat spre Palatul Cotroceni să-şi strige nemulţumirile.

Dar nici acolo nu au găsit mai multă înţelegere. Traian Băsescu nu mai este dispus să stea la discuţii cu protestatarii. O schimbare de atitudine radicală . În urmă cu un an, preşedintele a venit din proprie iniţiativă să discute cu poliţiştii care protestau în Piaţa Victoriei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Poliţia Rutieră SPP jandarmeria
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close