Antena 3 CNN Actualitate Grupul de Investigații Politice: Traian Băsescu a fost printre puținii colaboratori ai Securității din Institutul de Marină

Grupul de Investigații Politice: Traian Băsescu a fost printre puținii colaboratori ai Securității din Institutul de Marină

Fostul președinte Traian Băsescu ar fi mințit în fața instanței când a afirmat că a turnat din „obligație militară” la Securitate în timp ce era la Institutul de Marină.

Grupul de Investigații Politice: Traian Băsescu a fost printre puținii colaboratori ai Securității din Institutul de Marină
Sursa foto: Facebook/ Traian Basescu
de Gabriel Dano    |    14 Sep 2021   •   19:37

Potrivit Grupului de Investigații Politice (GIP), CNSAS a constatat că marea majoritate a colegilor lui Băsescu de la Institutul de Marină nu au fost niciodată colaboratori ai Securității.

„Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. Numai în anul lui Băsescu de la Institutul de Marină mai erau, în afară de el, 161 de elevi”, arată GIP, într-o postare pe Facebook.

"Încercând să scape de verdictul de colaborator al Securității, Băsescu a mers până acolo încât a afirmat în fața instanței că a fost constrâns de jurământul militar să dea note informative la Securitate. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină, n.n.) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.

CNSAS a constatat însă că „doar o foarte mică parte a celor 161 de colegi de an ai dlui Băsescu Traian, absolvenți ai Institutului în promoția 1976, au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”.

CNSAS a transmis instanței „Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia”, din consultarea căruia rezultă că odată cu Băsescu Traian au mai fost înregistrați în calitate de informatori ai ofițerului de contrainformații militare al Institutului de Marină (lt. col. Tudor Gheorghe) doar 9 „elevi ai școlii militare”.

De altfel, stabilind calitatea lui Traian Băsescu de fost colaborator al Securității ca poliție politică, Curtea de Apel a constatat că lucrurile stau exact pe dos decât le-a prezentat Băsescu. Tocmai obligația militarilor de a acționa cu onoare și demnitate ar fi trebuit să îl împiedice pe Băsescu să dea note informative privind viața familială sau privată a altor militari.

Nu colaboratorul Băsescu a fost cel care a acționat cu „onoare și demnitate”, ci colegii lui care nu au fost informatori ai Securității.

Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia, în care, la poziția 3990, apare Băsescu Traian, poate fi citit aici: https://grupul.ro/basescu-a-sustinut-in-fata-instantei.../", precizează Grupul de investigații politice, în postare.

Foștii președinți colaboratori cu Securitatea nu mai beneficiază de indemnizație, casă, mașină și pază. Traian Băsescu, vizat de această modificare

Camera Deputaților a decis, marți, ca foștii președinți care au colaborat cu Securitatea să nu mai beneficieze de indemnizație, casă, mașină, pază și alte beneficii oferite de statutul de fost șef al statului. Traian Băsescu este și el vizat.

Legea s-a votat astăzi, cu 264 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 11 abțineri.

Deputaţii au adoptat proiectul privind modificarea și completarea Legii nr.406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de președinte al României.

”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Potrivit Legii nr. 406/2001, foștii președinți beneficiau, pe toată durata vieții, de:

a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza, potrivit reglementărilor în vigoare.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu
Parteneri
Horoscopul zilei, 23 martie 2023. Zodia care are noroc în dragoste
x close