Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, după ce ICCJ a decis că a colaborat cu Securitatea: "Voi contesta la CEDO"

Traian Băsescu, după ce ICCJ a decis că a colaborat cu Securitatea: "Voi contesta la CEDO"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus miercuri că va face demersuri la CEDO, după ce Curtea Supremă a decis că a colaborat cu Securitatea.

Traian Băsescu, după ce ICCJ a decis că a colaborat cu Securitatea: "Voi contesta la CEDO"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    23 Mar 2022   •   14:48

"Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public.

Voi face demersurile legale la CEDO", a reacţionat fostul preşedinte Traian Băsescu, miercuri, pe pagina de Facebook.

Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO.

Publicată de Traian Băsescu pe Miercuri, 23 martie 2022

Curtea Supremă a decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv, miercuri, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, recursul fostului președinte Traian Băsescu a fost respins, iar acesta a fost declarat colaborator al Securității.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS, admițând ca Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Nu am știut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale", s-a apărat el. 

Traian Băsescu a precizat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicția de a lua legătura cu cetățeni străini, de a avea relații cu aceștia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenți, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

 

×
Parteneri
Profesorii au respins ultima ofertă a Guvernului şi continuă protestul
x close