Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract. Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament

Traian Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract. Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament

Traian Băsescu, despre Roşia Montană: Nu se poate atribui prin lege un contract. Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament
de M.T.    |    16 Sep 2013   •   18:33

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre proiectul de la Roşia Montană.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui

-Nu se poate atribui prin lege un contract. Acest lucru este confirmat de jurisprudenţa CC prin deciziile sale.

-Am prevenit guvernul asupra faptului că acest proiect de lege este neconstituţional.

-Riscul este ca această dispută să continue pe baza faptului că avem o lege în Parlament, iar după o lună-două să constatăm că ceea ce au votat parlamentarii să fie declarat neconstituţional.

-Ponta minte când îmi atribuie promulgarea legilor privind privatizarea Petrom. Victor Ponta dacă nu minte, nu poate să facă politică.

-RMGC primeşte dreptul să facă exproprieri, ceea ce este neconstituţional.

Despre neconstituţionalitatea acordului dintre Guvern şi RMGC a vorbit şi Radu Tudor în emisiunea Punctul de Întâlnire, din 15 septembrie, când a prezentat un document exploziv: avizul Ministerului Justiţiei pentru proiectul Roşia Montană. În cadrul emisiunii, europarlamentarul Norica Nicolai a declarat că e pentru prima oară din 1989 când un stat îşi deleagă competenţele constituţionale unei entităţi private.


-Prin această lege se permite prelungirea licenţei până la 20 de ani, deşi prelungirile legale sunt de maximum 5 ani. Este o încălcare a Constituţiei.

-Nu voi sta spectator, cum a stat Ion Iliescu la privatizarea Rompetrol şi Petrom.

-Victor Ponta a făcut un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi asume responsabilitatea.

-Faptul că am spus că legea este neconstituţională nu înseamnă că mi-am schimbat părerea.

-Nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, ambele incorecte. Unii susţin locurile de muncă, alţii susţin că cianurile ne vor otrăvi pe toţi.



×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close