Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu este în plină campanie. "Eu am obligaţia să apăr acest mandat"

Traian Băsescu este în plină campanie. "Eu am obligaţia să apăr acest mandat"

Traian Băsescu este în plină campanie. "Eu am obligaţia să apăr acest mandat"
Sursa foto: Foto: Mediafax
08 Iul 2012   •   09:36

Liderii PDL se vor strânge într-o şedinţă extraordinară pentru a stabili strategia de campanie pentru referendum. Traian Basescu este şi el în Capitală.

Preşedintele suspendat a venit ieri la Palatul Cotroceni la volanul autoturismului Logan, însoţit de o maşină a SPP. Traian Băsescu a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională decizia de suspendare, pentru a epuiza şi ultima cale de atac.

"Eu am obligaţia sa apăr acest mandat. Sigur că nimănui nu-i place, nu există nicio bucurie ca pe căldura asta să faci campanie" a declarat Băsescu.

După ce Curtea Constituţională va valida vacantarea funcţiei, Traian Băsescu va trebui să-i predea biroul de la Cotroceni preşedintelui interimar, Crin Antonescu. Acesta va avea atribuţii mai reduse decât cele ale preşedintelui în exerciţiu.

"Condiţia de preşedinte interimar, trebuie respectata o interpretare raţionala a spiritului Constituţiei, pentru că în literă, preşedintele interimar poate face toate lucrurile pe care le îngăduie constituţia" a declarat Crin Antonescu. 

El nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii şi nu poate dizolva Parlamentul. În rest, toate prerogativele vor fi în mâna preşedintelui interimar. Acesta poate face numiri în funcţii publice sau poate acorda graţieri individuale.

"Interpretarea mea este una reţinută, care consideră că toate aceste prerogative pot fi detinute de un presedinte care are legimitatea ca sa isi asume responsabilitatea" a adăugat Antonescu.

Tot preşedintele este cel care îi numeşte pe magistraţi şi prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă. În plus, are atribuţii şi în domeniul politicii externe: încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului.

×
Subiecte în articol: presedinte interimar
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close