Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, judecat în dosarul de colaborare cu Securitatea

Traian Băsescu, judecat în dosarul de colaborare cu Securitatea

Din clipă în clipă, fostul președinte al României, Traian Băsescu, va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acolo unde se judecă dosarul în care este acuzat că a colaborat cu Securitatea. Băsescu nu este așteptat doar de magistrați, ci și de protestatari.

Traian Băsescu, judecat în dosarul de colaborare cu Securitatea
Sursa foto: Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Radu Tiliță    |    25 Feb 2022   •   12:46

Traian Băsescu are termen vineri, la ICCJ, un recurs în dosarul în care Curtea de Apel București a decis ca fostul presedinte a fost colaborator al Securității.

La termenul din noiembrie 2011, ICCJ a decis ca Mugur Ciuvică sa fie parte în dosar.

Pe 20 sepembrie 2019 CAB a admis decizia CNSAS admițând ca Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată şi dreptul la liberă circulaţie. Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale", s-a apărat el. 

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu dosar colaborare Securitate
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close