Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: La momentul la care aliaţii noştri vor hotărî să ia măsuri împotriva Siriei, România se va solidariza ei

Traian Băsescu: La momentul la care aliaţii noştri vor hotărî să ia măsuri împotriva Siriei, România se va solidariza ei

Traian Băsescu: La momentul la care aliaţii noştri vor hotărî să ia măsuri împotriva Siriei, România se va solidariza ei
de M.T.    |    03 Sep 2013   •   20:36

România rămâne prudentă în privinţa situaţiei din Siria, dar la momentul la care aliaţii săi vor hotărî să ia măsuri împotriva regimului de la Damasc, se va solidariza cu aceştia, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută marţi la Palatul Cotroceni.

.„Poziţia României legată de Siria este aceeaşi pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români acreditaţi în străinătate. În această fază, România trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri vor hotărî să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor toxice de luptă, România se va solidariza cu aliaţii săi”, a spus Băsescu.

„De ce prudenţă? Pentru că, de exemplu, şi astăzi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră de la Damasc. În acest moment, este în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români. Deci avem o problemă legată de prezenţa cetăţenilor români din familii mixte pe teritoriul Siriei, iar cei care deţin paşaport românesc în această ţară nu sunt grupaţi”, a explicat preşedintele.
   
Întrebat dacă reacţia moderată în privinţa Siriei se datorează unei relaţii de prietenie cu Bashar al-Assad, Traian Băsescu a replicat: „Bashar al-Assad este unul dintre şefii de stat din zonele de interes pentru noi cu care am avut cele mai puţine întâlniri, două. Una la Damasc şi una la Bucureşti. Nu există nicio relaţie de prietenie, ci una instituţională”.

„Poziţia noastră moderată derivă din mai multe motive. Una este numărul mare de cetăţeni români din Siria. În acelaşi timp, deşi avem propriile analize, sperăm ca cei care vor lua decizia acţiunii să aibă convingerea că va fi o operaţiune care se limitează strict la Siria. În momentul de faţă, noi apreciem că există riscul de extindere al conflictului dinspre sau către vecini”, a continuat Băsescu.

„Încercăm să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aliaţii noştri hotărăsci nişte lovituri chirurgicale, însă în timpul acestora apare o ripostă a Damascului sau dacă grupări care acţionează pe teritoriul Siriei lansează deliberat atacuri către vecini. Sau ce se întâmplă dacă, în timpul loviturilor, un aliat la Siriei se angajează şi el în conflict”, a încheiat preşedintele.



×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close