Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, liderul Siriei şi soţiile celor doi s-au întâlnit la Vila Lac 1, după care au luat prânzul împreună

Traian Băsescu, liderul Siriei şi soţiile celor doi s-au întâlnit la Vila Lac 1, după care au luat prânzul împreună

Traian Băsescu, liderul Siriei şi soţiile celor doi s-au întâlnit la Vila Lac 1, după care au luat prânzul împreună
Sursa foto: Foto: Intact Images
11 Noi 2010   •   08:35

Preşedinţii Traian Băsescu şi Bashar Al-Assad, împreună cu soţiile lor, Maria Băsescu şi, respectiv, Asma Al-Assad, au avut, joi dimineaţă, la ora 10:00, o întâlnire la Vila Lac 1. Ulterior, cei patru au mers să ia prânzul la un restaurant din Capitală. Preşedintele sirian se află de miercuri într-o vizită de stat în România.

În timpul întâlnirii de la Vila Lac 1 a avut loc şi un incident. Secretarul 1 al Ambasadei Siriei în România a leşinat, acesta fiind transportat de urgenţă la spital. Nu se cunosc motivele care au cauzat acest incident.

Întrevederile dintre cei doi şefi de stat au loc în contextul care se pune în discuţie extrădarea lui Omar Hayssam în România. Ministrul român de justiţie, Cătălin Predoiu şi omologul său sirian au semnat miercuri un tratat privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate, dar partea siriană a refuzat semnarea tratatului de extrădare dintre cele două ţări.

Întâlniri la nivel înalt


Negocierile purtate în ultimii doi ani de autorităţile române cu oficialii de la Damasc încep să dea roade. Vizita preşedintelui sirian, Bashar al-Assad la Bucureşti s-a încheiat cu parafarea mai multor acorduri bilaterale, printre care şi un tratat privind transferul persoanelor condamnate la închisoare.

Documentul a fost semnat miercuri, la Cotroceni, de ministrul român al Justiţiei şi omologul său sirian şi permite extrădarea lui Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea celor 3 jurnalişti români în Irak.

Autorităţile au discutat despre modificarea acordului de extrădare între cele două state încă din 2008, când preşedintele Traian Băsescu a mers în vizită, în Siria.

Confirmări că până la extrădarea sirianului mai e doar un pas au venit zilele trecute şi de la directorul SRI.

Acuzat de terorism, Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006. Un an mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat în lipsă, la 20 de ani închisoare, plus plata a câte 2 milioane de euro, drept despăgubiri pentru fiecare dintre cei 3 jurnalişti români răpiţi în Irak.

Omar Hayssam se află în prezent în Siria. În octombrie 2008, el a ajuns în arest şi în ţara natală, fiind acuzat de atingerea siguranţei naţionale.

×
Subiecte în articol: Siria Bashar Al Assad
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close