Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Nici USL, nici PDL nu şi-au făcut treaba. Trebuie să renunţăm la jocurile politice

Traian Băsescu: Nici USL, nici PDL nu şi-au făcut treaba. Trebuie să renunţăm la jocurile politice

Traian Băsescu: Nici USL, nici PDL nu şi-au făcut treaba. Trebuie să renunţăm la jocurile politice
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    16 Noi 2012   •   17:38

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri după-amiază, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. "Vreau să fac mici aprecieri legate de situaţia economică", a spus preşedintele în debutul discursului său.

Iată cele mai importante declaraţii:

-România este pe minut pentru că nu a atras fonduri UE.

-În condiţiile în care zona euro se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune ne obligă să privim realist la situaţia noatră.

-Dacă analizăm ultimele patru trimestre se observă cu uşurinţă că România a avut trei trimestre cu scădere şi doar unul cu o creştere de 0,5%.

-Trebuie să renunţăm la jocuri politice. Pasiunea este să dea vina PDL-ul pe actualii guvernaţi. Actualii guvernaţi să dea vina pe foştii guvernanţi. În realitate, nici unii, nici alţii nu şi-au făcut treaba până la capăt.

-Şi unii, şi alţii au responsabilităţi. Ele vizează proceduri şi implementarea lor.

-Nu ne-am făcut temele, este vital să implementăm proceduri pe care ne-am angajat că le vom implementa. Trebuie să privim cu responsabilitate.

-Dacă utilizam un miliard de euro din fonduri europene, România nu ar fi avut creştere negativă în trimestrul 3.

-O altă cauză a scăderii economice este seceta, care a afectat consistent produţia agricolă. Am fi putut compensa seceta cu banii europeni.

-Criza politică este, în sfârşit, o cauză a scăderii economice. Există riscul să avem în viitor intrări de capital negative. 

-O măsură corectă a Guvernului ar fi fost ca banii pentru investiţii să fie utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere pentru că blocajul economic devine din ce în ce mai consistent.

-Guvernul a luat decizia neinspirată de a cumpăra maşini(...). Banii trebuiau daţi pentru datoriile ministerelor.

-Niciun partid nu aşează un buget realist. Trebuie o stabilitate fiscală, iar partidele trebuie să vină cu un buget realist din punctul de vedere al veniturilor.

-Politicienii trebuie să arate perspectiva anului 2013, pe baza unui buget. Pentru mine este clar că partidele nu vor să-l facă, nu că nu sunt capabile să-l facă.

- Un alt element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al anului 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

-Nu mai puteam sta fără să aveam locuri de muncă. Deficitul nu se poate reduce decât prin crearea de locuri de muncă.


Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că la reuniunea Consiliului European din luna noiembrie va participa preşedintele Traian Băsescu.

Victor Ponta a susţinut că în discuţia cu preşedintele a fost invocată posibilitatea ca la Bruxelles să meargă atât şeful statului, cât şi prim-ministrul, dar că nu a agreat această variantă, pentru a nu apărea confuzii.


Citeşte şi:
Care este miza summitului de la Consiliul European, unde va merge preşedintele Băsescu






×
Subiecte în articol: Palatul Cotroceni declaraţii cotroceni
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close