Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: "Recunoaştem Moldova şi îi susţinem integritatea teritorială" (VIDEO)

Traian Băsescu: "Recunoaştem Moldova şi îi susţinem integritatea teritorială" (VIDEO)

Traian Băsescu: "Recunoaştem Moldova şi îi susţinem integritatea teritorială" (VIDEO)
Sursa foto: Traian Basescu
25 Iun 2009   •   11:07

România recunoaşte suveranitatea Republicii Moldova şi va deveni un stat memnbru al Uniunii Europene dar trebuie să-şi dezvolte anumite elemente de democratizare, a afirmat joi, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul lansării programului ''ARC - 2009'' - program de tabere destinat copiilor şi tinerilor etnici români de pretutindeni. Şeful statului s-a arătat impresionat de dorinţa copiilor şi voinţa dascălilor de a prezerva în regiuni precum Moldova şi Transnistria limba şi cultura comună şi a dat asigurări asistenţei că statul român va răspunde întotdeauna pozitiv la solicitările tinerilor de a studia în ţara noastră.

?România recunoaşte Republica Moldova şi susţine integritatea teritorială a acesteia. Mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova va deveni un stat membru al Uniunii Europene, iar până atunci este necesar ca procesul de democratizare să se consolideze acolo? a afirmat Băsescu în discursul de deschidere al acestui program pentru tineri.

Referindu-se la proiect, preşedintele a explicat că prin astfel de iniţiative autorităţile îşi propun să familiarizeze pe tinerii români din afara graniţelor cu România , cultura şi limba română.

?Programul se desfăşoară dintr-un motiv simplu: copiii să cunoască România mai bine, să înveţe limba română mai bine, să se familiarizeze uşor, uşor cu o ţară membră a Uniunii Europene? aexplicat Băsescu, care a precizat că Guvernul României va pune la dispoziţie 2.000 de locuri în tabere pentru copiii vorbitori de limba română din jurul frontierelor.



El a subliniat că statul român va acorda întotdeauna sprijin pentru tinerii din afara graniţelor care doresc să studieze în ţara noastră.

?Ştiu câte dificultăţi aveţi în a menţine limba şi cultura în ţara în care trăiţi, pentru că există o propagandă care nu vorbeşte prea frumos despre România. Am văzut prigoana cu privire la dorinţa voastră de a vă păstra limba. Ştim întâmplările din şcoilile din Transnistria. Pe mine mă impresionează tăria voastră de a vă păstra limba. Mă bucur că anul acesta s-a răspuns tuturor solicitărilor 70 de copii din Transnistria vor urma cursurile aici în România. Vom aloca burse atât câte solicitări vor fi ? i-a asigurat şeful statului pe cei prezenţi la eveniment.

?Locul în care va aflaţi este extrem de semnificativ. Aici, la Sulina, au trăit cândva 28 de minorităţi. I se mai spunea Europolis. La Sulina era Comisiunea Dunării în jurul anului 1860, când Dunărea a fost motivul pentru care s-a constituit prima structură europeană de exploatare şi administrare. În România au apărut germeni ai ideii de Europă unită, ai a cooperarii între toate statele europene? a cotinuat Băsescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tabere copii sulina
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close