Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu respinge BAC-ul profesional. Acesta a retrimis legea la Parlament

Traian Băsescu respinge BAC-ul profesional. Acesta a retrimis legea la Parlament

Traian Băsescu respinge BAC-ul profesional. Acesta a retrimis legea la Parlament
09 Oct 2012   •   18:21

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele precizează în cerere că potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.

Preşedintele afirmă că pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional - calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii - şi pe conţinuturi - programa şcolară, practica.

Potrivit şefului statului, având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale 1/2012 prin care se reglementează şi învăţământul profesional, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

Traian Băsescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Senatul a adoptat, 17 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.



×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close