Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, reverificat de CNSAS: Ar fi apărut noi dovezi că a fost colaborator al Securității

Traian Băsescu, reverificat de CNSAS: Ar fi apărut noi dovezi că a fost colaborator al Securității

Traian Băsescu, reverificat de CNSAS: Ar fi apărut noi dovezi că a fost colaborator al Securității
09 Mai 2019   •   22:39

Traian Băsescu primește o lovitură dură de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Citește și: Cristoiu, teorie-bombă în cazul colaborării lui Băsescu cu Securitatea

CNSAS a votat, joi, în unanimitate, reverificarea relației fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea, după ce ar fi apărut elemente noi la dosar. Informația a apărut inițial pe surse, după care Consiliul a dat un comunicat în care preciza că nu poate să ofere și numele celui care, potrivit documentelor studiate de colegiul CNSAS, se dovedește a fi un colaborator al fostei Securități.

sursa: Antena 3/ 100 de minute

"Comunicatul este unul important prin doua elemente. Primul element; nota de constatare. 'Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității pentru următoarea categorie de persoane: un deputat sau senator în Parlamentul României sau membru în Parlamentul European.' Deci, e vorba de o persoană căreaia nu i se dezvăluie identitatea.

Mai apoi apare ceva extrem de interesant - o listă întreagă cu candidații la europarlamentare verificați și pentru care nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverințele eliberate anterior. De pe această listă a candidaților la europarlamentare lipsește un nume: Băsescu Traian", a spus Alessandra Stoicescu, la "100 de minute".

CNSAS a găsit numele conspirativ al lui Traian Băsescu

"Sunt niște lucruri foarte interesante pe care le-au descoperit. În primul rând, au găsit un număr de dosar, au găsit un nume conspirativ al lui Traian Băsescu, folosit la vremea aceea și, de asemenea, două note informative care înțelegem că sunt dovada că tot ce s-a întâmplat atunci, oamenii care au fost turnați, au avut de suferit în urma acelor acțiuni. Practic, sunt dovada poliției politice", a precizat Berta Popescu, senior-editor Antena 3.

Când a colaborat Traian Băsescu cu Securitatea

După ce a terminat Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" Traian Băsescu a devenit membru de partid, deci nu putea să fie membru al Securității. ci trebuia să aibă o aprobare din partea partidului "să sprijine munca de securitate".

"Nu doar că a fost colaborator, ci domnul Traian Băsescu, și nu doar dumnealui, ar trebui să răspundă dacă nu cumva a fost ofițer activ la Anvers. Notele date de membrii de partid nu erau ținute la Securitate. Ele erau înregistrate "FN" (fără număr) și erau ținute în arhiva CC a PCR, arhivă care nu a fost desecretizată nici până astăzi", a subliniat Andreea Sava, realizator Antena 3.

Surse: Numele conspirativ al lui Traian Băsescu era "Petrov"

"Informația în jurul căreia se sudează această relație a lui Traian Băsescu cu Securitatea este aceasta nouă, a numelui conspirativ. Această piesă a numelui conspirativ este foarte importantă pentru că de aici s-ar putea găsi și în alte dosare. Acum înțelegem că există în cel puțin două dosare. Ce e cel mai important e că există proba că notele informative au produs daune. Definiția de poliție politică e dusă până la capăt", a spus Oana Zamfir.

În urmă cu câțiva ani, Băsescu a negat colaborarea cu Securitatea. Acesta a spus că nu a fost ofițer de Securitate și nu a avut niciodată vreun angajament. Ultima adeverință pe care Băsescu a primit-o de la CNSAS a fost în luna februarie a anului 2014. Celelalte verificări făcute asupra lui Băsescu au fost în 2002, 2004, 2006 și 2009.

Grupul de investigații politice, deținut de Mugur Ciuvică, publicase câteva probe conform cărora Băsescu a colaborat cu Securitatea. Prima probă conform căreia Băsescu ar fi fost securist era registrul cu persoanele din rândul membrilor PCR Constanța pentru care s-a dat acordul să sprijine munca de Securitate.

 

×
Subiecte în articol: 100 de minute
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close