Antena 3 CNN Actualitate Transmisiune în direct din Antakya, oraşul devenit ruină în câteva clipe: Oamenii au pierdut absolut tot. Nu au unde să se ducă nici viii, nici morţii

Transmisiune în direct din Antakya, oraşul devenit ruină în câteva clipe: Oamenii au pierdut absolut tot. Nu au unde să se ducă nici viii, nici morţii

Echipa Antena 3 CNN - Cristi Popovici şi George Chironică - a reuşit să ajungă în urmă cu scurt timp în oraşul Antakya din sudul Turciei, unul dintre cele mai afectate. Prăpădul se vede cu ochiul liber peste tot!

de Cristi Popovici    |    08 Feb 2023   •   14:30

Antakya este un oraș ruină. Sunt clădiri prăbușite absolut la fiecare pas. Sunt magazine, case, blocuri, oameni în suferință... Oameni care își plâng morții. Salvatori care lucrează până la epuizare. Moschei puse la pământ...

Nu am văzut așa ceva niciodată!  Este dezastru, efectiv.

Cutremurul de 7,8 s-a simțit cel mai mult în acest oraș din sud-estul Turciei, la granița cu Siria. Un oraș efectiv ras de pe fața pământului.

Oamenii, din păcate, nici nu au unde să se ducă, n-au unde să doarmă, mulți stau pe străzi, mulți așteaptă ajutor internațional.

Se fac tabere de sinistrați la marginea orașelor, sunt corturi care se ridică și acolo dorm oamenii. 
Așteaptă ajutor din partea guvernului, așteaptă ajutor internațional, haine, pături, mâncare...

Au pierdut absolut totul. Este o situație asemănătoare războiului din Ucraina.

Morţii din ruine sunt identificaţi şi lăsaţi acolo

Morţii din ruine sunt identificaţi şi lăsaţi acolo pentru că nu au unde să îi ducă încă. Nu mai există spitale, nu mai există morgă. Se încearcă amenajarea unui centru astfel încât persoanele decedate să fie aduse acolo și mai departe, aparținătorii să încerce să-i recupereze cu timpul.

Este e o imagine extrem de dură și o realitate pe care nu credeam că o s-o trăim, însă din păcate natura te lovește foarte puternic și, în astfel de momente, contează foarte mult ca oamenii să intervină cât mai repede.

Drumul până aici este un chin. Am reușit, cumva, cu o coloană umanitară să ne facem loc prin traficul sufocat de camioane și utilaje grele care vin dinspre Adana și dinspre Ankara, către locația aceasta pentru a începe să fie mutat absolut tot molozul.

Este o operațiune care va dura ani de zile - reconstrucția, dacă se va reconstrui vreodată acest oraș.

Numărul morților crește de la oră la alta. Ultima estimare se apropia de 10.000 de morți în întreaga țară, iar pe viitor bilanțul s-ar putea dubla, tocmai pentru că sunt în continuare foarte mulți oameni prinși sub dărâmături.

Aici, la Antakya, sunt și salvatorii români, 60 de pompieri. Urmează să ajungem și la ei, sperăm ora următoare să facem joncțiunea.

Ne spuneau că sunt într-o zonă, unde sapă după supravieţuitori pentru că încă li se aud vocile. Noaptea trecută au reușit să scoată oameni în viață și felicitări lor.

De altfel, autoritățile române intenționează să mai trimită încă un convoi cu ajutoare din România. Şi este mare nevoie! 

Un bărbat de 50 scos în viaţă dintre dărămături

Update 14:00 Sunt sute de oameni care participă la operaţiunea de salvare de la situl transmisiunii din Antakya, iar echipa Antena 3 CNN a fost martoră la momentul în care a fost scos din ruine un bărbat de 50 de ani, aflat în viaţă. Un adevărat miracol, la peste 50 de ore de la producerea cutremurelor care efectiv au ras oraşul de pe fața pământului. De dimineață, salvatorii spuneau că au reușit să dea și de fiica respectivului bărbat, o tânără de aproximativ 20 de ani. 

De asta este această mobilizare uriașă, pentru că s-au auzit voci și se aud voci constant de dedesubt, strigăte de ajutor. 

Din 10 în 10 minute se opresc toate operațiunile, se face o liniște de mormânt, astfel încât dacă cei prinşi au puterea să strige, ei să fie auziți de cei de la suprafață.

Căutarea supravieţuitorilor continuă. 

×
Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria Antakya
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close