Antena 3 CNN Actualitate Transparență totală! FACIAS cere desecretizarea PNRR

Transparență totală! FACIAS cere desecretizarea PNRR

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, desecretizarea completă a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Transparență totală! FACIAS cere desecretizarea PNRR
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    07 Feb 2023   •   12:58

Solicitarea vine în contextul în care implementarea PNRR se poticnește, iar FACIAS invocă nevoia opiniei publice de a cunoaște modul în care această implementare are loc.

"Întreaga populație cunoaște că România se află în pericol de a pierde resurse financiare importante întrucât proiectele nu pot fi realizate în termenul impus de Comisie și cere să fie la curent cu evoluția și modul în care instituțiile statutului răspund acestor provocări. În spațiul public au apărut informații care confirmă faptul că o serie de documente referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență au fost secretizate la cererea fostului ministru MIPE, Cristian Ghinea. În octombrie 2022, s-a menționat, referitor la corespondența cu reprezentanții Comisiei Europene privind Planul Național de Redresare și Reziliență, că este secret de serviciu și că nu se cunosc considerentele pentru care anumite anexe din PNRR nu se află pe site-ul MIPE chiar dacă proiectul apare pe portalul online al instituției", arată FACIAS.

În același timp, FACIAS observă că informațiile clasificate de fostul ministru Cristian Ghinea, "nu se circumscriu noțiunii de informații privind activitatea efectivă a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene".

"Prin ordinul de desecretizare a informațiilor și anexelor referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență al României s-ar asigura accesul unei categorii largi de cetățeni la documentele respective, cu respectarea condițiilor legale specifice fiecărei categorii de informații. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora. Declasificarea informațiilor care fac obiectul prezentei cereri este necesară atât soluționării unor eventuale cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată, cât și pentru respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, întrucât prin declasificarea acestora nu se aduc prejudicii securității naționale, apărării țării, ordinii publice și interesele persoanelor juridice de drept public sau privat", mai notează FACIAS în solicitare.

×
Subiecte în articol: FACIAS PNRR
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close