Antena 3 CNN Actualitate Inima unui ardelean mort la 29 de ani a călătorit 1.400 de km şi a salvat o viaţă în Italia

Inima unui ardelean mort la 29 de ani a călătorit 1.400 de km şi a salvat o viaţă în Italia

Un om a fost salvat cu ajutorul unei inimi care a călătorit 1.400 de km din Transilvania la Torino. Este un caz fără precedent, bărbatul fiind primul pacient care a așteptat doar două ore pentru găsirea unei inimi şi căruia i s-a transplantat un organ sosit de la o distanță atât de mare.

Inima unui ardelean mort la 29 de ani a călătorit 1.400 de km şi a salvat o viaţă în Italia
de Claudia Popovici    |    20 Sep 2021   •   16:41

Potrivit presei italiene, pacientul, un bărbat de 41 de ani, suferea de miocardiopatie fulminantă severă, afecţiune care a dat primele semne la începutul lunii august.

El era ținut în viață cu ajutorul unui dispozitiv de circulație extracorporeală (ECMO) şi a fost transferat în aceeași zi cu transplantul de la spitalul San Martino din Genova, unde îi fusese implantat un stimulator cardiac, care, din păcate, nu a permis recuperarea funcției cardiace.

În acest context, personalul sanitar genovez a decis includerea pacientului pe lista pentru transplant urgent de inimă, spun jurnaliştii de la La Stampa, citaţi de g4media.ro

Inima unui ardelean mort la 29 de ani a călătorit 1.400 de km şi a salvat o viaţă

La scurt timp după sosirea pacientului la Spitalul Molinette, a fost semnalată disponibilitatea inimii unui donator de 29 de ani, care a murit în Transilvania, România din cauza unei hemoragii cerebrale.

O echipă de la Molinette Cardiac Surgery a plecat seara târziu cu un avion special pentru a preleva inima. La două dimineața, medicii au confirmat că organul era potrivit pentru transplant, iar pacientul a fost transferat imediat în sala de operație.

Cum s-a desfăşurat intervenţia

Transplantul a fost efectuat cu succes la Centrul de Transplant Cardiac al spitalului Molinette din Torino de profesorul Massimo Boffini, cu ajutorul dr. Erika Simonato și a anesteziştilor, dr. Carlo Burzio și Matteo Giunta și a durat mai mult de opt ore.

Inima donată a început să bată din nou în noul torace după aproximativ patru ore și jumătate de la colectarea de la donator. În prezent, pacientul este internat în Cardio-Reanimare Molinette cu o funcție cardiacă excelentă și în curând va putea fi transferat în secție.

×
Subiecte în articol: transplant record ardelean mort
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close