Antena 3 CNN Actualitate Transport rusesc de armament, blocat de MAE

Transport rusesc de armament, blocat de MAE

Transport rusesc de armament, blocat de MAE
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
26 Iul 2019   •   08:58

Sunt tensiuni pe Dunăre între Serbia şi România după ce autorităţile de la noi au blocat un transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Informaţiile au fost făcute publice de jurnaliştii din Serbia, care spun că ţara lor ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova.

Autorităţile române au interceptat însă transportul şi au confiscat armamentul.

Presa de la Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Ministerul Afacerilor Externe gestionează monitorizarea acestor transporturi. MAE nu a lămurit deocamdată în baza cărei legi a fost oprit convoiul militar.

Ramona Mănescu, ministrul proaspăt instalat în funcție la Externe, a afirmat joi seara că raporturile României cu Rusia trebuie să se alinieze atittudinii luate de NATO și UE. Ea a precizat că Rusiei nu i se cere prea mult, ci doar respectarea cadrului legislativ internațional, principiu de la care, a precizat șefa diplomației, „nu putem face rabat”.

Jurnaistul şi analistul militar Radu Tudor a intervenit în direct prin telefon la Antena 3, unde a spus că ţara noastră trebuie să respecte regulile Uniunii Europene.

''România respectă pe deplin regimul sancţiunilor impus Rusiei de către Uniunea Europeană în urma încălcării repetate a dreptului internaţional. Exporturile de armament ale Rusiei către Serbia nu pot folosi teritoriul Uniunii Europene, România fiind un membru important al acestei instituţii. România nu îşi poate permite să încalce regulile Uniunii Europene, nici să permită o înarmare ilegală a Serbiei cu armament rusesc, lucru care ar pune în mod evident în pericol şi apărarea şi securitatea României, dar şi a Uniunii Europene'', a precizat Radu Tudor.

Ştire în curse de actualizare...

×

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close