Antena 3 CNN Actualitate Transportatorii români susţin că sunt controlaţi abuziv în UE pe perioada de odihnă între curse

Transportatorii români susţin că sunt controlaţi abuziv în UE pe perioada de odihnă între curse

Transportatorii români susţin că sunt controlaţi abuziv în UE pe perioada de odihnă între curse
Sursa foto: trasnportatori
02 Apr 2010   •   10:30

Transportatorii susţin că şoferii români sunt controlaţi abuziv, în mai multe state ale Uniunii Europene, pe perioada în care se odihnesc câteva zile după ce au descărcat marfa şi aşteaptă o nouă comandă de transport pentru întoarcerea în ţară, potrivit Mediafax. Autorităţile de control din diferite state cer abuziv şoferilor români certificatul european de desfăşuare a activităţilor, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTTR).

"Ofiţerii de control din UE au aplicat până acum amenzi foarte mari şoferilor români care nu au prezentat, pe lângă cardul şoferului cu înregistrarea corespunzătoare a perioadei de odihnă, şi certificatul european de desfăşurare a activităţii completat de firma de transport din România pentru a demonstra că în zilele în care respectivii şoferii s-au odihnit aceştia nu au condus, de fapt, un alt vehicul echipat cu tahograf analogic", conform comunicatului.

UNTRR susţine că, potrivit unei decizii a Comisiei Europene din decembrie 2009, formularul de certificat trebuie utilizat numai dacă, din motive tehnice obiective, prin înregistrarea tahografului nu se poate dovedi că s-au respectat dispoziţiile unui regulament al CE.

"Şoferii români au prezentat înregistrarea tahografului digital, care demonstrează clar că aceştia nu au condus în respectivele zile", arată organizaţia transportatorilor.

În plus, cerinţa autorităţilor de control europene nu poate fi aplicată, întrucât firma nu poate să le dea în avans şoferilor acest formular de atestare a activităţii, pentru că perioada de aşteptare a unei noi comenzi nu poate fi prevăzută întotdeauna.

"Până când Decizia Comisiei Europene din 14.12.2009 va fi corect aplicată în toate statele membre, recomandăm membrilor UNTRR să utilizeze ultima variantă a Cetificatul de desfăşurare a activităţilor, pregătit pentru a-l pune la dispoziţia şoferilor la bord, pentru perioadele necesare", se mai arată în comunicat.

UNTRR a sesizat autorităţilor române şi europene în legătură cu aceste controale.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: transportatori marfa amenzi
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close