Antena 3 CNN Actualitate Trei afaceriști discreți care s-au îmbogățit în pandemie, după ce au primit contracte cu dedicație din bani publici

Trei afaceriști discreți care s-au îmbogățit în pandemie, după ce au primit contracte cu dedicație din bani publici

Trei afaceceriști discreți nu doar că nu au resimțit efectele economice ale pandemiei, ci mai mult, au prins contracte profitabile pe bani publici.

Trei afaceriști discreți care s-au îmbogățit în pandemie, după ce au primit contracte cu dedicație din bani publici
Sursa foto: Agerpres
de Cristina Tudorache    |    20 Iun 2020   •   23:42

Dezvăluirile despre contractele deosebite de profitabile din banii statului, atribuite în timpul pandemiei, au fost prezentate în timpul emisiunii Descoperiți, cu Andreea Savu, de la Antena 3.

1. Vasile Sebastian Albulescu este un prosper om de afaceri din Banat. Firma sa, Revicond Canaltech i-a oferit un loc de muncă, la distanță, lui Ludovic Orban, care a câștigat acum doi ani peste 28.000 de lei pentru consultanță tehnică. Orban s-a enervat atunci când a fost întrebat de legăturile cu această firmă, spunând că ”este dreptul său legal” și susținând că firma respectivă nu are contracte cu statul.

Firma are mare lipici la contracte cu statul. Albulescu este acum acționar la firma Revicond, printr-o altă firmă pe care o deține. Numai în starea de urgență, Revicond s-a calificat la un contract prin atribuire directă, în valoare de peste un milion de euro, încheiat cu Transgaz Mediaș pentru o conductă de gaze în zona Bălăceanca. Licitația a fost atribuită pe 11 mai. 

Printr-o altă firmă, Formin SA Caransebeș, Albulescu a obținut un contract atribuit pe 26 mai 2020, tot prin procedură simplificată, pentru întreținerea fântânilor arteziene din Timișoara, cumpărate de primarul Nicolae Robu în plină pandemie. Valoarea contractului de întreținere este în valoare de 3,9 milioane de lei, fără TVA.

2. Cătălin Hideg a primit printr-o firmă paravan contractul pentru achiziția de măști de protecție, în valoare de 12 milioane de euro. Achiziția de măști de protecție s-a făcut printr-o firmă dubioasă ce deține o cârciumă în Giurgiu, administrată de o doamnă cu funcția de bucătar. Firma era doar un paravan pentru compania Sanimed care a beneficiat de peste 16.000 de contracte de achiziții publice în valoare de 85,5 milioane de lei, adică aproape 19 milioane de euro, din 2013 până în 2019.
Fondatorul Sanimed, Cătălin Hideg a recunoscut că firma din Giurgiu a fost un paravan pentru că firma sa nu se califica din cauza unor datorii la stat.
Cătălin Hideg ar fi un sponsor al PNL. 

3. Romeo Șaguna este un alt afacerist pe care se bazează statul. În starea de urgență, una dintre firmele sale s-a numărat printre cele 17 norocoase care s-au calificat pentru finanțare prin fonduri europene și a prins un contract în valoare de 6,4 milioane de lei pentru creșterea competitivității. Imediat după instalarea stării de alertă, firma lui Șaguna a mai agățat un contract de un milion de lei cu Administrația Prezindențială, pentru construirea unei parcări ecologice de 135 de locuri, la Palatul Cotroceni.

Întreaga anchetă despre cei trei afaceriști care au prosperat când cei mai mulți dintre români au resimțit din plin efectele crizei sanitare, poate fi urmărit integral în materialul video de mai jos.

Trei afaceriști care s-au îmbogățit în pandemie, după ce au primit contracte cu dedicație din bani publici

×
Subiecte în articol: bani publici afaceri pandemie
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close