Antena 3 CNN Actualitate Trei oameni se bat pe scaunul lui Greblă de la CCR. Cine sunt candidaţii şi pe ce voturi mizează fiecare tabără

Trei oameni se bat pe scaunul lui Greblă de la CCR. Cine sunt candidaţii şi pe ce voturi mizează fiecare tabără

Trei oameni se bat pe scaunul lui Greblă de la CCR. Cine sunt candidaţii şi pe ce voturi mizează fiecare tabără
15 Feb 2015   •   13:26

Trei oameni se bat pentru locul lăsat liber de Toni Greblă în CCR. PSD şi PNL fac calcule pentru a vedea dacă reuşesc să-şi impună oamenii. Audierile vor avea loc săptămâna viitoare, în comisiile de specialitate ale Senatului.

Planificată iniţial miercuri, şedinţa comisiei juridice din senat în care ar fi trebuit să fie audiaţi candidaţii pentru un post la Curtea Constituţională a fost amânată din lipsă de cvorum. Mişcarea le-a aparţinut celor de la PNL care au făcut o propunere în ultimul moment, în persoana magistratului Mona Lisa Neagoe.

Iniţial exista o singură propunere, Simona Maia Teodoroiu, secretar de stat în ministerul justiţiei, propusă de PSD pentru locul rămas liber după demisia lui Toni Greblă.

Şi senatorul Florina Jipa îşi doreşte această funcţie. Ea a anunţat, în plenul Senatului, că îşi va depune candidatura, fără a avea însă susţinerea vreunui grup parlamentar.

Votul pe care îl vor da senatorii va fi însă şi un test pentru actuala majoritate, în condiţiile în care se vorbeşte tot mai des despre o răsturnare a raportului de forţe din Senat. În acest moment puterea numără 91 de senatori, în timp ce Partidul Naţional Liberal are doar 61.

Opoziţia îşi face însă calcule cu cei 8 senatori maghiari, precum şi cu cei 8 senatori neafiliaţi. Totuşi, şi în aceste condiţii, aceştia ar mai avea nevoie de 8 senatori pentru a răsturna majoritatea din senat.

Opoziţia speră să facă acest lucru prin cooptarea din rândurile puterii a unor simpatizanţi ai lui Mircea Geoană şi a platformei proaspăt lansate de acesta şi de Marian Vanghelie, iar momentul numirii la CCR pare să fie un bun prilej pentru a testa raportul de forţe.

×
Subiecte în articol: Toni Grebla CCR
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close